Rusia se poate confrunta cu retrageri masive de capital strain

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 10:42
1434 citiri
Rusia se poate confrunta cu retrageri masive de capital strain

Banca centrala a Rusiei a intervenit, joi, masiv in piata, pentru a sustine rubla, dupa ce analistii au anuntat ca este posibil ca investitorii straini sa fi retras din tara 21 miliarde dolari, Moscova platind astfel pretul conflictului cu Georgia, relateaza Financial Times.Rubla s-a depreciat la 30,41 fata de euro, cel mai slab nivel de cand banca centrala a luat drept referinta cosul valutar format din dolar si euro, in februarie 2007. Guvernatorul bancii centrale a recunoscut ca au existat retrageri de capital de la inceperea razboiului, insa a spus ca suma este mult mai mica.


Aceasta este prima interventie valutara de la izbucnirea conflictului cu Georgia, la inceputul lunii august. Inainte de razboi, interventiile bancii centrale in piata erau menite sa controleze aprecierea rublei, in raport cu un cos valutar in care dolarul are o pondere de 55% si euro de 45%.


Aprecierea constanta a rublei a fost sustinuta de atractia investitorilor catre Rusia, o tara bogata in resurse, un creditor strain cu comert stabil si cu surplus fiscal, si al treilea stat din punct de vedere al rezervelor valutare. Cu toate acestea, moneda a fost afectata dupa ce investitorii au inceput sa retraga banii din Rusia.


Retragerea de capital din Rusia a incetinit semnificativ fata de ritmul de la mijlocul lunii august, cand, in interval de doua saptamani, au fost scosi din piata 21 miliarde dolari, potrivit bancii de investitii Goldman Sachs, iar rezervele valutare au scazut cel mai drastic de la criza din 1998.


Restragerile de capital din saptamana ce s-a incheiat pe 29 august au fost mult mai mici, de 1,7 miliarde dolari, desi, in ultimele doua zile, rubla s-a depreciat cu 2%, indicand noi retrageri de capital.Pentru a opri sca3derea cotatiei rublei, banca centrala a vandut 3,5-4 miiarde dolari din rezerve, au anuntat dealerii valutari.


Dealerii din cadrul MDM Bank din Moscova considera ca banca centrala a vandut 4,5 miliarde dolari, in efortul de a opri caderea rublei, a declarat analistul MDM, Mihail Galkin.


Vanzarea masiva a rublei este un semn ca, in ciuda stabilizarii conflictului cu Georgia si a absentei sanctiunilor majore impuse Rusiei, investitorii percep inca riscurile politice. Indicele bursier Rts a scazut joi cu 3,94%, dupa o cadere de 4,25% inregistrata miercuri.


Banca centrala a anuntat ca, luna trecuta, investitorii au retras din piata capital in valoare de 5 miliarde dolari. "Potrivit estimarilor preliminare, capitalul retras in august a totalizat 5 miliarde dolari", a declarat presedintele bancii centrale, Serghei Ignatiev, citat de agentiile de presa rusesti.