Reuters: Marile banci americane cauta solutii la incetinirea cresterii economice in 2008

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 16:28
1186 citiri
Reuters: Marile banci americane cauta solutii la incetinirea cresterii economice in 2008

Bancile de pe Wall Street afectate de pierderi din sectorul ipotecar cu grad mare de risc si de pe pietele de credit au supravietuit anului 2007 doar pentru a se confrunta cu o provocare si mai mare, o economie americana in prag de recesiune, consemneaza, vineri, Reuters.

Inasprirea conditiilor economice ar putea insemna ca veniturile bancilor de investitii ar putea sa scada pentru prima data din 2003, cand marile banci americane au beneficiat de conditii favorabile care au generat rezultate record, care au luat insa sfarsit vara trecuta.

Grupul bancar Goldman Sachs s-a descurcat bine anul trecut, profitand de pe urma mizelor corecte facute inainte de declansarea crizei din sectorul ipotecar cu grad mare de risc care a afectat grav rezultatele bancilor rivale. Daca insa pietele internationale continua sa se confrunte cu conditii tot mai dure anul acesta, nici chiar Goldman Sachs si traderii sai nu vor mai putea evita problemele.

"In cazul in care este o recesiune, afacerile vor incetini pentru toata lumea, chiar si pentru Goldman Sachs", a aratat un analist, James Ellman, presedintele firmei de servicii financiare Seacliff Capital LLC din San Francisco, citat de Reuters.

Cotatia actiunilor listate la bursele internationale a cazut saptamana aceasta, ca urmare a ingrijorarii legate de o incetinire a cresterii economice americane sau chiar de recesiune. Actiunile bancilor au urcat insa dupa ce Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a coborat dobanda sa de referinta, alimentand optimismul investitorilor legat de posibilitatea bancherilor centrali de a impiedica o recesiune.

Majoritatea analistilor si investitorilor spun ca daca economia incetineste, insitutiile financiare de pe Wall Street vor incepe sa-si vada afectate activitatile de consultanta pentru fuziuni, de subscrieri si de finantare. si afacerile de gestiune a fondurilor si de brokeraj vor avea de suferit.

Morgan Stanley a anuntat joi ca va reduce numarul de locuri de munca, in contextul ingrijorarii legate de scaderea veniturilor din acest an. in conformitate cu declaratiile unei surse avizate, Morgan Stanley va concedia peste 1.000 de salariati - adica 2% din personal, ultima dintr-o serie de decizii de reducere a posturilor de pe Wall Street.

Veniturile insitutiilor financiare de pe Wall Street sunt influentate direct de evolutia economica de pe pietele internationale. in cazul in care pietele nu se dezvolta, scade cererea de noi capitaluri, companiile sunt mai putin doritoare de a face afaceri, iar activele controlate de managerii de fonduri se diminueaza.

Rezultatele recente record au inclus, totodata, castiguri solide din subscrierea de obligatiuni pe piata ipotecara, din investitii in "credite exotice" si din finantari acordate pentru preluari. Aceste piete sunt, insa, blocate in mare parte incepand de vara trecuta si este improbabil sa isi revina curand.

"Vom avea probleme in ceea ce priveste castigurile", a estimat presedintele si directorul pentru investitii al companiei FBR Mutual Funds, David Ellison, care gestioneaza active in valoare de aproape 2,5 miliarde dolari. "Activitatea de subscriere este ciclica. Am avut o perioada infloritoare, iar acum va urma una mai putin favorabila. Vom intra intr-o etapa de incetinire", a mai spus Ellison.

Ritmul fuziunilor si achizitiilor s-a temperat dupa o perioada foarte intensa in prima jumatate a lui 2007. Problemele de pe pietele de credit au oprit achizitiile finantate prin imprumuturi, foarte profitabile, iar Goldman Sachs castigase cel mai mult dinntre toate bancile din astfel de activitati, aproape 1,5 miliarde dolari in 2007.

Marea provocare cu care se confrunta bancile este de a gasi o modalitate de a inlocui aceste feluri de a obtine castiguri.

Analistii estimeaza ca profiturile Goldman Sachs vor scadea cu aproximativ 12% in 2008, pana la 22 dolari/actiune, de la profiturile record de anul trecut. Un purtator de cuvant al Goldman Sachs, Lucas van Praag, a refuzat sa comenteze, mai scrie Reuters.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.