Procurorii federali ancheteaza Goldman Sachs

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 13:42
1439 citiri
Procurorii federali ancheteaza Goldman Sachs

Procurorii federali din New York au inceput sa investigheze grupul Goldman Sachs, in urma acuzatiilor de frauda aduse bancii de Comisia de valori mobiliare SEC, existand sanse de incepere a urmaririi penale a companiei sau a unor angajati, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Reuters, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Goldman, cea mai puternica banca de investitii din lume, au afirmat ulterior ca conducerea institutiei nu este surprinsa de aparitia acestor informatii.

"Dupa atentia acordata firmei in ultimul timp, nu suntem surprinsi de aparitia unor stiri despre o ancheta. Vom coopera in totalitate cu orice solicitare de informatii", a declarat un purtator de cuvant al bancii.

Investigatia initiata de procuratura federala din Manhattan, New York, creste presiunea asupra Goldman la mai putin de doua saptamani dupa ce banca a fost acuzata in premiera de Securities and Exchange Commission (SEC) de frauda, pentru ca ar fi ascuns clientilor si investitorilor informatii esentiale privind unele instrumente financiare recomandate acestora.

Directorul general al Goldman, Lloyds Blankfein, si mai multi directori executivi ai grupului au trecut marti prin audieri extrem de dure intr-o comisie a Congresului Statelor Unite privind aceste acuzatii.

Goldman, cunoscuta pentru legaturile stranse cu oficiali ai guvernului american, se confrunta cu una dintre cele mai grave crize de imagine din istoria de 140 de ani a institutiei, dupa ce a devenit o mascota a criticilor aduse conduitei bancilor de pe Wall Street si rolului jucat de practicile de afaceri indoielnice din punct de vedere etic si moral care au condus la declansarea celei mai severe crize financiare din ultimele decenii.

In ultimele zile au aparut zvonuri si speculatii ca Goldman ar putea opta pentru o intelegere financiara cu SEC pentru a evita noi lovituri asupra reputatiei bancii.

In ultimele ore ale audierilor de marti, Blankfein a declarat ca Goldman a intrat intr-o faza de "contemplatie interioara" si de evaluare a propriilor practici de afaceri, in urma acuzatiilor aduse de autoritati.

Tinta investigatiei procurorilor nu este cunoscuta in prezent, insa sursele citate au afirmat ca exista o posibilitate ridicata de urmarile penala impotriva bancii sau a unor angajati.

Stirea privind noua ancheta a aparut prima data in Wall Street Journal, care a obtinut informatiile dintr-un document provenit de la SEC.

Un purtator de cuvant al procuraturii federale din Manhattan a declarat ca nu poate confirma, dar nici dezminti informatiile.

Potrivit WSJ, investigatia procurorilor este bazata pe "dovezi diferite" de cele aduse in litigiul civil initiat de SEC.

#procurori, #goldman, #sachs, #frauda , #stiri Goldman Sachs