Previziunile bancilor de investitii privind evolutia burselor in 2006

Vineri, 09 Decembrie 2005, ora 01:39
773 citiri

Reuters a transmis astazi o analiza realizata de mai multe banci de investiti legate de evolutia burselor de valori mobiliare in 2006. Astfel, Societe Generale aprecieaza ca pietele europene de actiuni vor continua in 2006 evolutia favorabila din anul curent, desi profiturile ar putea fi sub cele din 2005.Cotatia actiunilor va fi sustinuta de o reducere a provizioanelor de risc, precum si de o crestere de pana la 10% a castigurilor pe actiune. "In Europa, cel mai bun potential in are Germania, unde se asteapta diminuarea provizioanelor de risc, imbunatatirea activitatilor economice ca urmare a reformelor si a regulilor de guvernare a companiilor, dar si in Marea Britanie, udne ar putea avea loc o reducere a dobanzilor de referinta la inceputul anului", a declarat Alain Bokobza, seful departamentului de strategie pentru Europa din cadrul Societe Generale. In schimb, banca aprecieaza o deteriorare a situatiei din Italia, din cauza neintelegerilor politice si a cresterii economice insuficiente, precum si in Spania, ca urmare a expunerii fata de majorarea dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Banca Rabobank este cam de aceeasi parere, apreciind ca avansul profiturilor companiilor europene sa aiba, anul viitor, o influenta pozitiva asupra burselor.

Banca estimeaza o crestere anualizata de 11% a indicelui DJ Euro Stoxx, si de 9% a indicelui AEX al bursei din Olanda, comparativ cu declinul de 2% prevazut in cazul indicelui S&P 500, care reflecta evolutia celor mai importante 500 de cotatii de la bursa din New York. "Perspectivele pentru 2006 sunt pozitive, in special in cazul economiilor din zona euro, inclusiv Olanda. Dupa un numar de ani mai dificili, consumul pare sa aiba perspective pozitive", a spus Bert Heemskerk, presedinte al celei mai mari banci de consum si ipotecare din Olanda.

JP Morgan este insa mai prevazatoare in privinta evolutiei de anul viitor a pietei europene de actiuni, asteptandu-se ca pietele monetare sa consemneze evolutii superioare. "Performantele actiunilor vor fi afectate de impactul negativ al majorarii dobanzilor, aprecierii inflatiei si al unor profituri sub asteptari", a declarat analistul Mislav Matejka, care se asteapta la o depreciere cu 4% a indicilor bursieri europeni pana la sfarsitul anului 2006. El a mai aratat ca majorarea dobanzilor si stabilizarea cursului de schimb valutar vor fi principalii factori de influenta in Europa bursiera a anului viitor, la fel cum s-a intamplat in acest an pe piata americana.

Banca Goldman Sachs se asteapta la randul ei la o performanta mai slaba a actiunilor europene comparativ cu cele americane. "Perspectivele de apreciere a monedei europene si de majorare a ratelor dobanzilor in Europa sustin acest punct de vedere", se arata intr-o analiza a bancii, referitoare la 2006.

Goldman Sachs recomanda investitorilor sa cumpere actiuni reprezentative pe piata nipona si sa vanda titluri cotate in Europa. "Aceasta reflecta viziunea noastra asupra faptului ca revenirea Japoniei va continua sa aduca surprize pozitive, in contextul normalizarii conditiilor economice", mai arata previziunile Goldman Sachs.

Pe de alta parte, analistii Deutsche Bank considera insa ca firmele europene isi vor indeplini estimarile de apreciere a profiturilor cu circa 10% in 2006, astfel incat actiunile lor vor fi atractive, fapt care va sustine nivelul indicilor bursieri.

Avansul profiturilor va fi sustinut de cresterea economica sustenabila la nivel mondial, precum si de presiunile salariale scazute, desi ar putea aparea riscul unei incetiniri a activitatilor in a doua jumatate a anului.

"Ciclul global traverseaza in mod evident o perioada de stabilitate. La inceputul acestui an credeam ca 2005 va fi unul cu o crestere foarte stabila. Acesta este principalul scenariu si pentru 2006, doar ca acum suntem mai putin increzatori", afirma Bernd Meyer, strategist pentru bursa europeana la Deutsche Bank.

Deutsche Bank se asteapta ca indicele DJ Stoxx, in prezent situat la 301 puncte, sa ajunga la 305 puncte pana la sfarsitul anului si la 325 de puncte in decembrie 2006.

Bloombiz.ro