Olanda a vandut 8% din actiunile KPN pentru 1,7 miliarde euro

Vineri, 22 Septembrie 2006, ora 15:40
1142 citiri

Pentru a reduce datoria publica, guvernul olandez a convenit, vineri, sa vanda participatia de opt procente pe care o mai detinea la grupul de telecomunicatii Royal KPN NV, cea mai mare firma de telefonie din Olanda, pentru o suma de aproximativ 1,7 miliarde euro, informeaza Bloomberg.Ministerul olandez de Finante a informat ca a mandatat bancile de investitii Goldman Sachs si Citigroup sa se ocupe de vanzare pachetului de aproximativ 87 milioane actiuni KPN. La randul sau, grupul olandez de telecomunicatii a anuntat ca va plati un pret de aproximativ 800 milioane euro pentru a rascumpara de la stat un pachet de 80 milioane actiuni proprii.

Prin aceasta tranzactie guvernul olandez vrea sa sporeasca competitia pe piata telecomunicatiilor si sa stranga fondurile necesare pentru reducerea datoriei publice. In perioada care a trecut din 2003 si pana in prezent guvernul olandez a strans aproximativ 10 miliarde euro prin vanzarea participatiilor detinute de stat la 18 companii renumite precum KLM Royal Dutch Airlines NV, KPN NV si TNT NV, operatorul serviciilor postale olandeze. Conform proiectului de buget pe 2007, prezentat saptamana trecuta in fata Parlamentului de ministrul olandez de Finante, Gerrit Zalm, datoria publica a Olandei ar urma sa scada de la 265,7 miliarde euro in 2006 la 265,3 miliarde euro in 2007.

Olanda nu este singura tara europeana care a decis sa-si reduca participatia in fostele monopoluri de telefonie, pe masura ce piata europeana a serviciilor de telecomunicatii trece printr-un proces de liberalizare continua. Saptamana trecuta guvernul elvetian a vandut o participatie de 1,8 miliarde dolari la Swisscom AG, la doar trei luni dupa ce legislativul elevetian a blocat o propunere de reducere a participatiei majoritare detinuta de stat in cea mai mare companie de telefonie din tara cantoanelor. Similar, in luna aprilie a acestui an o banca germana controlata de stat a vandut o participatie de 2,68 miliarde euro la Deutsche Telekom AG, cea mai mare comapnie de telefonie din Europa, catre fondul de investitii american Blackstone Group LP.

Rompres