Noua Zeelanda a iesit din recesiune

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 10:57
1030 citiri
Noua Zeelanda a iesit din recesiune

Noua Zeelanda a iesit din cea mai dura recesiune dintre cele avute in ultimele trei decenii, consumul crescand in mod neasteptat pentru prima oara in sase trimestre si, pe langa consum, crescand totodata si exporturile.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0.1 procente in trimestrul trecut, in primul trimestru al anului marcand o scadere de 0.8 procente, arata Biroul de Statistici al Noii Zeelande, citat de Bloomberg.

Dolarul nou zeelandez a crescut
pana la maximumul din ultimele 13 luni, pe masura ce traderii au marit pariurile pe faptul ca Guvernatorul bancii centrale, Alan Bollard, va creste dobanda cheie mai repede decat se astepta.

Bollard, care se pregatea pentru o contractie a PIB-ului in cel de-al doilea trimestru, declarase ca este nevoie ca dobanda de referinta sa stea jos la niveluri record - 2.5 procente, in momentul de fata - pana la finalul anului urmator.

"Consideram ca aceasta crestere va pune presiune pe asteptarile legate de politica monetara in cea de-a doua jumatate a anului", a declarat Bernard Doyle, economist la Goldman Sachs, in Auckland. "Continuam sa credem ca prima crestere a dobanzii va veni la mijlocul anului viitor insa cu o posibilitate rezonabila ca acest lucru sa se intample mai devreme".

Moneda nou zeelandeza a castigat 2.8 procente in doua zile, dupa ce a fost publicat cel mai mic deficit de cont curent in peste patru ani.

Asteptarile sunt ca Guvernatorul bancii centrale sa ridice dobanda cheie cu 149 basis points (1.49 procente) anul viitor, pe masura ce economia isi revine.

Pe de alta parte, Bollard ar putea evita o ridicare a dobanzii cheie prea curand, dat fiind faptul ca aprecierea monedei ar putea afecta exporturile care reprezinta 30 de procente din economie.

Actualul deficit de cont curent a scazut la 5.0 procente din PIB in anul care s-a incheiat pe 30 iunie, cel mai mic deficit de la finele lui 2004 pana in prezent.

Bollard a prognozat o contractie a economiei cu 0.1 procente in cel de-al doilea trimestru, ceea ce ar fi determinat o recuperare economica lenta in a doua jumatate a anului.

PIB-ul a inceput sa se contracteze usor anul trecut, dupa ce Bollard a crescut dobanda cheie in 2007 pentru a compensa boomul imobiliar si cheltuielile de consum care erau finantate din creditare excesiva.

Pe masura ce vanzarile au scazut, companiile au inchis fabrici si au disponibilizat angajatii, impingand rata somajului la nivelul maxim atins in 9 ani, de 6 procente.

Dobanzile la niveluri minime, cheltuielile guvenamentale si cei cativa nou zeelandezi care lucrau peste granite la locuri de munca bine platite, au determinat revigorarea pietei imobiliare si a increderii consumatorilor.

In cel de-al doilea trimestru, preturile caselor au crescut pentru prima data in sase luni si continua sa creasca. Increderea consumatorilor a crescut la maximul atins in ultimele 18 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Noua Zeelanda, # recesiune, # dobanda cheie, # imobiliare , #stiri Goldman Sachs