Majorarea pretului petrolului ameninta cresterea economica mondiala

Joi, 22 Mai 2008, ora 11:01
1036 citiri
Majorarea pretului petrolului ameninta cresterea economica mondiala

Majorarea pretului petrolului reprezinta o amenintare serioasa pentru cresterea economica mondiala, potrivit analistilor, care spera ca situatia sa se stabilizeze rapid, informeaza Reuters.Pretul petrolului a crescut cu peste patru dolari miercuri la bursa din New York, terminand sedinta la peste 133 dolari.


Consecintele acestei cresteri sunt resimtite la nivel mondial.


Indonezia a anuntat ca va majora cu 28% preturile la carburanti, pescarii francezi protesteaza impotriva scumpirii benzinei, iar comunitatea economica a statelor din Africa de Vest (Cedeao) se teme de aceasta "mare provocare" ce ameninta cresterea economica din zona.


Din septembrie 2007, pretul petrolului a crescut cu 50 de dolari, iar anumiti analisti se asteapta la o continuare a cresterii.


Analistii bancii Goldman Sachs nu exclud ca barilul sa ajunga la 200 dolari pana in 2010.


Acest scenariu "ameninta cresterea economiei mondiale", a precizat economistul Ed Yardeni.


"O incetinire a economiei mondiale va fi rezultatul cel mai probabil al unei puternice recesiuni in SUA", a declarat Yardeni.


Afectate de criza imobiliara, Statele Unite ale Americii se confrunta cu dificultati economice majore, contand foarte mult pe planul de relansare bugetara recent adoptat pentru a permite mentinerea consumului.


Insa majorarea preturilor la petrol ar putea compromite acest scenariu.


Majorarea pretului petrolului "afecteaza o economie mondiala ce este mult mai vulnerabila" comparativ cu precedentele socuri petroliere, din cauza "recesiunii lente" din SUA, potrivit analistului companiei Lehman Brothers, Ethan Harris.


Potrivit lui Harris, o crestere de 10 dolari a barilului de petrol reprezinta o incetinire de 0,4 procente a cresterii economice americane, si o incetinire mai redusa a economiei din Asia si Europa.


"Traderii vor sa aduca preturile la materia prima in punctul in care cresterea economica mondiala se va prabusi", a precizat analistul bancii RBC, Myles Zyblock.


Exista riscul ca majorarea preturilor sa nu determine o crestere a inflatiei, fortand bancile centrale sa reduca dobanda de referinta in timp ce fundamentele economice raman fragile, precizeaza Zyblock.


In aceasta situatie, regiunile vor fi afectate diferit.


In economiile emergente, cererea este relativ izolata de fluctuatiile preturilor datorita subventiilor, explica analistul firmei Global Insight, Jan Randall.


"Aceste state vor fi mai putin afectate ca economiile dezvoltate", a adaugat Randall.


Analistii vor sa creada ca majoararea preturilor la petrol este doar un fenomen temporar.


"O majorare a pretului petrolului care sa aduca economia mondiala in recesiune si care sa diminueze cererea pentru titei va insemna propriul sfarsit", a declarat Harris.


Pentru Randall, pretul barilului de petrol ar putea atinge 150 dolari pana la sfarsitul anului 2008, insa apoi va scadea.


"Pretul indicat de fundamentele economice este aproape de 100 dolari/baril", a adaugat Randall.