Mai pot tarile BRIC sa salveze economia globala?

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 16:49
1622 citiri
Mai pot tarile BRIC sa salveze economia globala?

Actiunile companiilor internationale care se bazeaza pe vanzarile din pietele emergente arata ca statele BRIC nu sunt destul de puternice pentru a salva economia glboala, scrie Bloomberg.

Actiunile Avon Products, companie care-si trage 74% din profitul operational din pietele emergente, au scazut cu 15% la Bursa din New York. Siemens AG a pierdut 21 de procente, pe Bursa din Frankfurt, comparativ cu octombrie 2008.

In timpul crizei, statele BRIC - Brazilia, Rusia, India si China - au devenit motorul economiei globale, PIB-ul Chinei inregstrand o crestere de 7,9%, in timp ce americanii sufereau o scadere a PIB-ului.

Desi tarile emergente au produs 85% din cresterea economica globala, China, India si Brazilia au incetinit ritmul de crestere dupa ce au ridicat dobanzile, cu scopul de a reduce inflatia.

"Boom-ul din ultimii doi ani nu se va mai repeta curand", spune Stephen King, sef economist la HSBC Holding. Acesta considera ca e greu de imaginat o salvarea din partea BRIC, inca o data.

Unii investitori vorbesc deja despre un BRICS expandat, care include si Africa de Sud, tara ce a fost invitata sa se alature grupului in decembrie.

Cea mai mare economie a contintentului african a crescut cu 1,3% in al doilea trimestru fiscal.

Economiile emergente vor ocoli o aterizare dificila, insa nu vor fi in stare sa scoata lumea din criza, spune si seful economist de la Morgan Stanley.

Indicele de vanzari BRIC al Goldman Sachs, care include actiunile Avon, Citigroup, Whirlpool si alte 47 de companii, a prezis criza in urma cu patru ani, inregistrand o scadere cu 5,1% in al patrulea trimestru din 2007, chiar daca indicele MSCI crestea.

A urmat intrarea in recesiune a Braziliei si a Rusiei si o inghetare a cresterii in China si India.

Avon, cea mai mare companie de cosmetice, a raportat venituri din Asia in scadere cu 4,5% iar cresterea generata de tarile europene s-a limitat la 5,4%.

Mai mult de jumatate din castigurile Citigroup provin de pe pietele emergente, potrivit CEO-ului Vikram Pandit. Actiunile institutiei bancare cu sediul in New York au scazut cu 19% luna trecuta.

#bric, #china, #rusia, #india, #china, #bursa new york , #stiri Goldman Sachs