Gordon Brown cere o ancheta in legatura cu actiunile Goldman Sachs

Luni, 19 Aprilie 2010, ora 01:17
1640 citiri
Gordon Brown cere o ancheta in legatura cu actiunile Goldman Sachs

Premierul britanic Gordon Brown a cerut duminica deschiderea unei anchete de catre autoritatea pentru servicii financiare in legatura cu Goldman Sachs, dupa ce guvernul german a anuntat o posibila actiune in justitie impotriva bancii americane, potrivit Bloomberg.

Brown s-a declarat "socat" in legatura cu "falimentul moral" indicat in plangerea inaintata vineri de Securities and Exchange Commission (SEC), supraveghetorul pietei de capital din SUA, impotriva Goldman Sachs.

Sambata, purtatorul de cuvant al guvernului german, Ulrich Wilhelm, a declarat ca supraveghetorul pietei financiare din Germania, Bafin, "va cere informatii de la SEC" si ca, dupa ce va analiza datele, "va lua in considerare posibile actiuni legale".

"Este probabil unul din cele mai grave cazuri pe care le-am vazut", a afirmat Brown, in cadrul unei emisiuni a BBC. "Arata ca si cum oamenii au fost indusi in eroare in legatura cu ce se intampla. Bancile reprezinta inca o problema. Reprezinta un risc pentru economie", a completat premierul britanic.

Investigatia solicitata de Gordon Brown mareste presiunea asupra Goldman Sachs, dupa ce SEC a acuzat vineri banca americana de investitii si pe vicepresedintele bancii, francezul Fabrice Tourre, de frauda, pentru ca ar fi inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime".

SEC considera ca Goldman Sachs a realizat si vandut un produs de tip CDO ("collateralized debt obligations"), denumit Abacus, legat de performanta unor titluri depinzand de imprumuturi pentru imobile rezidentiale, ce au produs pierderi de peste 1 miliard de dolari investitorilor.

Goldman Sachs a negat ferm acuzatiile, considerandu-le "complet nefondate".

In plangerea sa, SEC a mentionat ca banca britanica Royal Bank of Scotland (RBS), detinuta acum in proportie de peste 80% de guvernul britanic, a platit 841 milioane dolari bancii Goldman Sachs pentru a scapa de expunerea pe titlurile Abacus, pe care a mostenit-o odata cu preluarea bancii olandeze ABN Amro, in 2007.

De asemenea, plangerea SEC indica printre clientii inselati banca germana IKB Deutsche Industriebank, care a plasat bani in Abacus.

In 2008, banca germana de stat KfW a fost nevoita sa injecteze aproape 10 miliarde euro in IKB pentru a o salva. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#germania, #goldman sachs, #frauda, #gordon brown , #stiri Goldman Sachs