Goldman Sachs si Morgan Stanley sunt investigate in legatura cu criza creditelor ipotecare

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 15:37
1213 citiri
Goldman Sachs si Morgan Stanley sunt investigate in legatura cu criza creditelor ipotecare

Autoritatile investigheaza activitatile legate de segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc ale celor mai mari banci americane dupa valoarea de piata, Goldman Sachs si Morgan Stanley, consemneaza, marti, Reuters.

Intr-un raport anual inaintat arbitrului american al valorilor mobiliare, Securities and Exchange Commission (SEC), reprezentantii Goldman Sachs au aratat ca raspund cererilor de informare ale unor agentii guvernamentale si organizatii de auto-reglementare, despre produsele financiare structurate legate de piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

In acelasi timp, in raportul sau anual inaintat SEC, Morgan Stanley, a aratat, la randul sau, ca raspunde unor citatii si cereri de informare din partea guvernului si a autoritatilor de reglementare, in legatura cu investitiile de pe piata ipotecare si din alte segmente de activitate.

Rapoartele au fost inainte marti la SEC

Morgan Stanley a mai aratat ca este inculpat intr-un proces despre rolul pe care l-a avut subscriind oferte pentru creditorii New Century Financial Corp si Countrywide Financial Corp din sectorul ipotecar. New Century a intrat in faliment si este in curs de a fi lichidat, iar Countrywide a acceptat, in 11 ianuarie, sa fie cumparata de Bank of America.

Creditele ipotecare cu grad mare de risc se adreseaza oamenilor cu o istorie de rau-platnici. Criza americana de pe piata imobiliara a dus anul trecut la falimentul multor banci in 2007 si a creat pagube de peste 100 miliarde dolari prin deprecieri ale activelor la bancile internationale.

Goldman Sachs si Morgan Stanley sunt printre cele 21 de banci pe care le-a dat in judecata in 10 ianuarie orasul Cleveland. Reprezentantii municipalitatii acuza bancile lacome ca au creat o criza oferind credite pe care clientii nu si le puteau permite, dar care puteau fi impachetate in valori mobiliare pe care investitorii sa le cumpere.

Goldman Sachs este singura dintre marile banci americane care nu a fost afectata pana in prezent de pierderi grave in cadrul turbulentelor financiare, afisand un profit de 3,22 miliarde dolari in trimestrul al patrulea din 2007. Morgan Stanley, pe de alta parte, a avut pierderi de 3,59 miliarde dolari in trimestrul al patrulea, din operatiuni permanente.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.