Goldman Sachs respinge ferm acuzatiile de frauda

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 03:49
1733 citiri
Goldman Sachs respinge ferm acuzatiile de frauda

Banca americana Goldman Sachs considera "complet nefondate" acuzatiile de frauda ale SEC si anunta ca se va apara cu vigoare, intr-un comunicat emis dupa ce supraveghetorul pietei de capital din SUA a depus plangere impotriva bancii, acuzand-o ca si-a inselat clientii, potrivit Bloomberg. 

"Acuzatiile SEC sunt complet nefondate de drept si de fapt si le vom contesta cu vigoare, aparand compania si reputatia sa", se spune in comunicatul bancii.

Securities and Exchange Commission (SEC) a acuzat vineri Goldman Sachs si pe vicepresedintele bancii, francezul Fabrice Tourre, de frauda, pentru ca ar fi inselat investitorii la crearea si vanzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare "subprime".

SEC considera ca Goldman Sachs a realizat si vandut un produs de tip CDO ("collateralized debt obligations"), denumit Abacus, legat de performanta unor titluri depinzand de imprumuturi pentru imobile rezidentiale, ce au produs pierderi de peste 1 miliard de dolari investitorilor.

In urma acuzatiilor SEC, actiunile Goldman Sachs au pierdut vineri 12,79% din valoare la bursa din New York, pana la 160,70 dolari, antrenand in cadere si celelalte titluri financiare. Socul a cuprins, de altfel, pietele de capital din intreaga lume, bursele europene suferind si ele corectii semnificative la inchiderea sedintei de vineri.

Intr-un alt comunicat, Goldman Sachs se declara "dezamagita ca SEC incepe o actiune judiciara pe baza unei singure tranzactii", sustinand ca celelalte tranzactii realizate si alte date "demonstreaza ca aceste acuzatii nu sunt fondate".

In apararea sa, banca aminteste ca a pierdut si ea peste 90 milioane dolari din aceasta tranzactie, in conditiile in care comisionul sau era de doar 15 milioane dolari. "Tranzactia nu a fost creata ca un mijloc pentru Goldman Sachs de a paria contra pietei 'subprime'.

Dimpotriva, pozitia lunga (de cumparare) a Goldman pe aceasta piata i-a cauzat pierderi", argumenteaza banca americana. Goldman Sachs mai sustine ca a furnizat toate informatiile necesare investitorilor, care erau la curent cu riscurile asociate titlurilor din portofoliul Abacus.

De asemenea, banca neaga ca ar fi ascuns faptul ca administratorul de fonduri speculative Paulson & Co, care a ajutat-o sa selectioneze titlurile incluse in portofoliul Abacus, paria in piata pe ieftinirea titlurilor ipotecare cu risc ridicat, prin deschiderea unor pozitii de vanzare.

SEC reproseaza Goldman Sachs ca nu a furnizat investitorilor "informatii vitale" asupra Abacus, intre care figureaza faptul ca Paulson & Co era implicat in alegerea actiunilor incluse in portofoliul Abacus si ca, in plus, deschisese o pozitie de vanzare pe produsul structurat al Goldman Sachs, mizand astfel pe scaderea valorii acestuia.

Potrivit plangerii inaintate de SEC, Paulson & Co a platit 15 milioane de dolari bancii Goldman Sachs pentru a realiza structura Abacus, produs care a fost incheiat in 26 aprilie 2007. In ceva mai mult de noua luni, 99% din portofoliul cuprins in acest CDO suferise deprecieri, conform SEC. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#goldman sachs, #frauda, #piata de capital, #sua , #stiri Goldman Sachs