"Goldman Sachs, pompier si piroman in Grecia"

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 23:53
1707 citiri
"Goldman Sachs, pompier si piroman in Grecia"

Banca americana Goldman Sachs joaca "pe toate fronturile" in privinta statelor cu probleme din sudul Europei, in conditiile in care pe de o parte mizeaza pe esecul acestora prin fondurile sale speculative, iar pe de alta parte le ajuta sa se imprumute, arata o analiza a publicatiei belgiene L'Echo.

Intr-un material intitulat "Goldman Sachs, pompier si piroman in Grecia", cotidianul economic belgoan noteaza ca fondurile speculative ale Goldman Sachs pariaza impotriva statelor din "Club Med", formula sub care sunt reunite Grecia, Spania si Portugalia, cu mari probleme bugetare si care se afla in centrul atentiei in ultimele zile.

Aceeasi banca americana de investitii este, insa, market maker pe piata asigurarii impotriva riscului de faliment (credit default swaps), pe care prima de risc la datoria Greciei a explodat in ultimele saptamani.

Goldman Sachs este, in acelasi timp, implicata in aranjarea unor noi imprumuturi pentru aceste state. Marti, guvernul portughez a mandatat banca americana de investitii, alaturi de alte institutii financiare, pentru a intermedia urmatoarea emisiune de obligatiuni pe zece ani.

Publicatia germana Spiegel a amintit ca, in 2002, Goldman Sachs a ajutat Grecia sa isi mascheze valoarea reala a datoriei, prin intermediul unor produse derivate.

La acea vreme, bancile de investitii au introdus in piata produse financiare complexe, denumite "cross-currency swaps", ce permiteau guvernelor sa isi transfere datoriile in viitor.

#banca, #goldman, #sachs, #grecia, #criza , #stiri Goldman Sachs