Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Goldman Sachs International a notificat BNR privind furnizarea de servicii directe in Romania

Goldman Sachs International a notificat BNR privind furnizarea de servicii directe in Romania

Banca Nationala a fost notificata de un grup de 26 de institutii de credit americane sau europene care si-au anuntat intentia de a furniza servicii financiare in mod direct pe piata din Romania.

Potrivit site-ului BNR, consultat de Rompres, intre marile grupuri financiare figureaza Citibank International plc., J.P. Morgan International Bank Limited, J.P. Morgan Limited, Erste Bank der osterreichishen Sparkassen AG, The Royal Bank of Scotland, Credit Suisse (Luxemburg) S.A., Goldman Sachs International Bank, Morgan Stanley Bank International Limited, Dexia Kommunalkredit Bank AG, Merrill Lynch International Bank Limited, ICICI Bank UK Plc, DEPFA Deutsche Pfandbriefbank AG, Danske Bank International S.A., KBC Bank, VISA-Services Kreditkarten AG.

Aceste institutii de credit vor opera pe piata romaneasca supunandu-se Ordonantei de Urgenta a Guvernului 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
Potrivit Ordonantei, Banca Nationala stabileste prin reglementari si notifica Comisiei Europene conditiile in care poate acorda autorizatie institutiilor de credit si documentatia care trebuie sa insoteasca cererea pentru obtinerea autorizatiei.
BNR nu poate acorda autorizatie unei institutii de credit, daca aceasta nu dispune de fonduri proprii distincte sau de un nivel al capitalului initial cel putin egal cu nivelul minim stabilit prin reglementari, care nu poate fi mai mic decat echivalentul in lei a 5 milioane euro.

Institutiile de credit pot desfasura, in limita autorizatiei activitati de atragere de depozite si de alte fonduri rambursabile, pot acorda credite, incluzand credite de consum, credite ipotecare, factoring cu sau fara regres, pot finanta tranzactii comerciale, inclusiv forfetare, pot avea leasing financiar, operatiuni de plati, pot emit si administra de mijloace de plata, cum ar fi: carti de credit, cecuri de calatorie si alte asemenea, inclusiv emitere de moneda electronica. Acestea pot, de asemenea, sa emita garantii si sa isi asume angajamente, pot tranzactiona in cont propriu si/sau pe contul clientilor, in conditiile legii, cu instrumente ale pietei monetare, cum ar fi cecuri, cambii, bilete la ordin, certificate de depozit, valuta, contracte futures si options financiare, instrumente avand la baza cursul de schimb si rata dobanzii, valori mobiliare si alte instrumente financiare transferabile.

Fondurile proprii ale unei institutii de credit nu trebuie sa scada sub nivelul minim al capitalului initial prevazut pentru autorizare. Daca nivelul fondurilor proprii se reduce sub nivelul minim prevazut in lege, BNR poate, daca circumstantele o justifica, sa acorde institutiei de credit o perioada limitata in care aceasta fie sa remedieze aceasta situatie, fie sa-si inceteze activitatea.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 832 ori