Goldman Sachs: Grecia ar putea negocia cu FMI un imprumut de 20 miliarde euro

Joi, 25 Martie 2010, ora 13:14
1085 citiri
Goldman Sachs: Grecia ar putea negocia cu FMI un imprumut de 20 miliarde euro

Fondul Monetar International (FMI) ar putea oferi in cele din urma Greciei un pachet de ajutoare de 20 miliarde euro, pe o perioada de 18 luni, potrivit bancii Goldman Sachs, citate de Bloomberg, precizeaza NewsIn.

Grecia ar putea cere ajutorul FMI in urmatoarele saptamani si este "foarte probabil" sa apeleze la Fond in urmatoarele luni, in contextul in care se straduieste sa reduca cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana, a declarat economistul-sef pentru Europa din cadrul Goldman Sachs, Erik Nielsen.

Liderii europeni vor incepe joi la Bruxelles discutiile referitoare la posibilele ajutoare pentru Grecia. "Aceasta ar fi ultima ocazie de discutii pe tema Greciei, inainte ca aceasta sa ramana fara bani", a spus Nielsen.

"In momentul in care vor incepe, negocierile se vor axa pe un program de circa 20 miliarde euro, pe o perioada de 18 luni".

Cancelarul german Angela Merkel vrea ca FMI sa participe la orice program de salvare a Greciei, spre deosebire de presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care prefera ajutoare europene.

Grecia trebuie sa refinanteze datorii de 20 miliarde euro, care vor ajunge la scadenta in aprilie si mai, iar premierul George Papandreou a spus pe 19 martie ca Grecia ar putea apela la FMI in lipsa unui sprijin european.

Nielsen prevede ca UE va face un anunt oficial in care va preciza ca, in cazul in care o tara din zona euro "va avea nevoie de ajutoare financiare, i se va solicita FMI sa coordoneze atat finantarea, cat si conditiile".

"Alte tari din UE ar putea oferi cofinantare, asa cum au facut in cazul unor state UE din afara zonei euro, insa aceste contributii vor fi secundare", a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Goldman Sachs, # grecia, # imprumut, # fmi, # deficit , #stiri Goldman Sachs