Goldman Sachs: Bancile au pierdut controlul

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 11:14
1324 citiri
Goldman Sachs: Bancile au pierdut controlul

Bancile au pierdut controlul asupra produselor exotice pe care le vindeau, iar unele instrumente financiare nu aveau nici o valoare sociala sau economica, lucru ce a contribuit la declansarea crizei mondiale, a declarat Lloyd Blankfein, presedintele uneia dintre cele mai mari banci americane, Goldman Sachs.

"Industria a permis noilor instrumente financiare sa fie mai mari si mai complexe decat o cerea piata si chiar peste puterea de gestionare a bancherilor", a declarat seful Goldman Sachs, intr-o conferinta din Frankfurt.

El a recunoscut ca trebuie sa existe o responsabilitate mai mare in sistemul bancar, ceea ce inseamna sa nu fie favorizate produsele nestandardizate, daca obiectivele clientilor si ale bancii pot fi atinse prin utilizarea produselor standard.

Chiar daca admite ca unele produse bancare, utilizate inainte de criza, erau mult prea complexe pentru a fi utile, Blankfein crede derivatele au, totusi, un scop economic si social important, iar interzicerea lor in intregime ar dauna cresterii economice.

Razboiul bonusurilor uriase

Unul dintre putinii bancheri cunoscuti care si-au exprimat parerea in legatura cu acest aspect controversat, seful Goldman Sachs s-a declarat impotriva bonusurilor mari, spunand ca diminuarea veniturilor bancherilor sunt "de inteles si potrivite".

De asemenea, Blankfein a declarat ca ar trebui scoase in afara legii contractele ce includ acordarea de bonusuri pe o perioada de mai multi bani, sustinand ideea de bonusuri doar in functie de performanta bancii respective. O alta optiune ar fi rasplatirea managerilor prin oferirea de actiuni in cadrul bancii, in loc de bani cash.

Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca insusi Blankfein a primit bonusuri de peste 70 de milioane de dolari in 2007.

Poate din acest motiv, analistii nu au fost prea impresionati de discursul presedintelui Goldman Sachs, mai ales ca banca a scandalizat opinia publica, anuntand ca va acorda bonsuri in valoare totala de 11,4 miliarde de dolari, la sfarsitul anului.

Ca orice alta afacere, principalul scop al bancilor este aiba un profit cat mai mare, iar acest lucru nu se va schimba niciodata, spun analistii de la Financial Times.

Pe de alta parte, folosirea unor produse complexe, chiar si in cazurile cand solutiile simple ar fi fost de ajuns, este o practica des intalnita in multe alte domenii, de la avocati la instalatori, diferenta fiind ca un instalator intelege complexitatea sistemului pe care vrea sa-l foloseasca, in timp ce bancherii nu au reusit acest lucru.

#goldman sachs, #bancheri, #produse bancare, #criza , #stiri Goldman Sachs