Fondul Proprietatea isi va selecta un administrator

Marti, 05 August 2008, ora 10:28
1072 citiri
Fondul Proprietatea isi va selecta un administrator

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie) - Fondul Proprietatea, un fond de 4 miliarde de euro infiintat de guvernul roman pentru a le acorda compensatii celor carora le-au fost confiscate proprietatile in timpul regimului comunist, va numi manageri internationali pentru administrarea intereselor sale.

Peste 20 de manageri si-au exprimat interesul in administrarea fondului, inclusiv Goldman Sachs, HSBC, Allianz Global Investors, Societe Generale si East Capital.

Posibilii manageri ai fondului trebuie sa aiba experienta in pietele de capital emergente, capital privat si capital de risc, pentru a administra protofoliul total sau partial, potrivit Fondului Proprietatea.

Numirea unor manageri ai fondului este urmatorul pas din planurile ambitioase ale Fondului Proprietatea de a deveni un fond de frunte pe piata restransa a managementului activelor din Romania.

"Speram sa atragem investitori straini institutionali si asteptam interes din partea fondurilor de pensii si a pietei interne", a spus Daniela Lulache, director executiv si presedinta comitetului director al fondului.

5% din fondul constituit in 2005 e in lichiditati si restul in actiuni la peste 80 de companii romanesti, partial sau total detinute de stat. Majoritatea (95%) sunt companii energetice cu grupuri de retail, companii de infrastructura.

Fondul, considerat de Lulache cel mai mare din Europa Centrala si de Est, este actionar minoritar in majoritatea companiilor.

Planurile de viitor includ listarea fondului la Bursa de Valori Bucuresti in prima jumatate a acestui an si la o data mai indepartata la o bursa internationala, fondul incercand sa atraga interes international.

Guvernul roman detine in prezent 80% din fond, restul apartinand cetatenilor romani. Dar se asteapta ca guvernul sa devina actionar minoritar in urmatorii ani, odata cu cresterea numarului de solicitanti.

Fondul poate deveni un model in materie de retrocedari, pentru alte tari care au suferit probleme similare in timpul regimului comunist, a spus Lulache.