Economia Japoniei, in scadere puternica

Luni, 16 August 2010, ora 10:32
1577 citiri
Economia Japoniei, in scadere puternica

Forta refacerii economice japoneze a fost pusa in discutie luni, in conditiile in care cifrele pentru cel de-al doilea trimestru au indicat o scadere brusca sub nivelurile estimate de analisti.

Cresterea in PIB-ul Japoniei a scazut pana la o rata anualizata, ajustata sezonier, de 0.4 procente, in cele trei luni care s-au incheiat pe 30 iunie. Aceasta cifra a fost mult sub asteptarile revizuite de 4.4 procente anuntate in primul trimestru, dar si sub asteptarile economistilor care se situau in jurul a 2.3 procente, informeaza Reuters.

Cifrele par mici inclusiv fata de cele postate vineri de catre celelalte mari economii ale lumii. Statele Unite au raportat o crestere anualizata de 2.4 procente, in vreme ce Germania a generat o robusta crestere de 9.1 procente, o rata de crestere care este cea mai rapida din momentul unificarii pana in prezent, pe fondul intariri exporturilor determinata de criza euro.

Este posibil ca pe locul celei de-a doua cea mai mare economie a lumii sa fi trecut China, in locul Japoniei, dupa ce a anuntat o cresterea de la an la an de 10.3 procente in cel de-al doilea trimestru. Beijingul a publicat datele revizuite luni, iar in urma acestora PIB-ul din primul trimestru a fost mai mare.

Puternica deceleratie pe care o sufera economia japoneza se datoreaza scaderii exporturilor nete si unui consum personal si rezidential mai slab. Investitiile private au avut de asemenea de suferit, desi aceasta ar putea sa insemne ca multe dintre companii isi refac stocurile dupa ce au ales epuizarea acestora, in cel de-al doilea trimestru.

Japonia bazandu-se pe comert pentru a genera crestere, exporturile incetinite vor mari ingrijorarile legate de slabirea refacerii economice globale intr-o perioada in care efectele stimularii fiscale domestice nu se mai fac simtite. Economistii vor opta, cel mai probabil, pentru ajustarea extimarilor legate de PIB-ul Japoniei pentru anul acesta.

"Japonia este o economie axata pe exporturi iar cifrele exporturilor indica faptul ca fara o stimulare fiscala, nu exista o cerere domestica reala", a declarat Chiwoong Lee, economist la Goldman Sachs.

Scaderea exporturilor este o problema pentru companiile japoneze intr-un moment in care yenul se tranzactioneaza aproape de maximul ultimilor 15 ani contra dolarului american iar investitorii cu aversiune fata de risc cumpara masiv aceasta moneda. Desi autoritatile au intetit interventia verbala asupra cursului de schimb, analistii sunt sceptici in privinta unei interventii directe din partea Ministerului de Finante japonez si a bancii centrale.

Cifrele legate de PIB care au venit luni ar putea fi un factor in plus la presiunea publica pusa pe decidentii politici pentru a gasi cai de a trata cresterea economica slaba si impactul yenului intarit asupra exporturilor.

Saptamana trecuta, banca centrala si-a mentinut nemodificata politica economica si nu a anuntat nicio masura de relaxare monetara.

Naoki Iizuka, economist la Mizuho, considera ca daca yenul va continua sa creasca, companiile isi vor orienta cheltuielile in afara granitelor.

In conditiile unei ajustari a pretului, rata de schimb efectiva a yenului este usor sub media ultimilor 30 de ani, sugerand ca este in continuare loc pentru ca aceasta moneda sa continue sa creasca, daca autoritatile nu intervin.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#economie, #japonia, #criza , #stiri Goldman Sachs