Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Echilibrul bun intre viata profesionala si privata a angajatilor creste productivitatea companiilor

Echilibrul bun intre viata profesionala si privata a angajatilor creste productivitatea companiilor

Programul de lucru flexibil si alte masuri adoptate de companii pentru imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala ale angajatilor ii motiveaza pe acestia si le creste eficienta, spun mai multi directori de corporatii, citati de Reuters.

"Consideram ca orele lungi de munca reprezinta un semnal al scaderii productivitatii si eficientei", a declarat, la un seminar organizat la Hong Kong, Ambrose Lynn, manager al subsidiarei din Hong Kong a firmei de olandeze de curierat TNT.

TNT le impune angajatilor un program saptamanal de maxim 48 de ore de munca, cu cel mult 12 ore suplimentare.

Popularitatea orarelor de munca flexibile este in crestere in randul companiilor multinationale, cum ar fi grupul petrolier britanic BP, care ofera trei variante pentru programul zilnic, respectiv de la 8 la 14:30, 8.30 - 17 sau 9.30 - 18, pentru a permite salariatilor sa ia copiii de la scoala sau sa participe la cursuri organizate seara.

La compania americana IT Sun Microsystems, angajatii pot sa lucreze de acasa, in cazul in care realizarea sarcinilor nu depinde de prezenta la birou, sistem care permite atragerea talentelor din mai multe regiuni ale lumii.

Companiile mentionate considera ca existenta dezechilibrului intre munca si viata privata determina costuri mai mari pentru firma.

Programul lung afecteaza prestatia si sanatatea angajatilor

In Hong Kong, angajatii muncesc in medie 51 de ore pe saptamana, cu un sfert mai mult decat nivelul maxim stabilit de Organizatia Internationala a Muncii, potrivit unui studiu realizat de organizatia non-profit Community Business. O treime din cei care au participat la studiu au declarat ca productivitatea este afectata de orele suplimentare, iar 31 la suta au afirmat ca au probleme de sanatate din cauza programului incarcat.

Companiile care nu ofera un mediu de lucru atractiv vor avea de pierdut, apreciaza directorii de firme.

"Conducerea trebuie sa-si modifice perspectiva, in special in cazul proaspetilor absolventi de universitate. Acestia nu vor sa lucreze 60 de ore pe saptamana, iar companiile nu reusesc sa atraga talentele", a aratat Shalini Thakur, dircetor in cadrul bancii de investitii UBS.

Concedii mai lungi si crese pentru copiii angajatilor

Firma americana de relatii publice Fleishman Hillard le ofera angajatilor o pauza de sase saptamani, dupa patru - sapte ani de munca in cadrul companiei, iar serviciile de ingrijire a copiilor inregistreaza o crestere a popularitatii in randul companiilor.

Grupul bancar HSBC asigura crese pentru copiii salariatilor, iar banca de investitii Goldman Sachs ofera asistenta financiara angajatilor care adopta un copil, suma ajungand la circa 5.000 de dolari in Hong Kong, precum si un concediu platit de cinci zile, in cazul unor urgente in familie.

Oboseala si stresul reprezinta probleme majore, care trebuie recunoscute de conducere. Grupul petrolier Ryal Dutch Shell asigura servicii de consultanta pentru angajatii stresati, iar firma britanica de comunicatii Text 100 permite salariatilor sa lipseasca de la serviciu doua zile pe an, pe motiv ca sunt obositi.

"Oamenii obosesc. Nu trebuie sa se pretinda ca ar fi bolnavi", a explicat Jeremy Woolf, managing consultant la Text 100.

Totodata, BP a renuntat la obligativitatea acordarii unor tefoane mobile de ultima generatie, sau a unor dispozitive care permit transmiterea de e-mailuri, persoanelor din conducere, intrucat verificarea constanta a mesajelor primite contrazice filozofia companiei, privind promovarea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1298 ori