Criza din Grecia, speculata de marile banci

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 23:21
1890 citiri
Criza din Grecia, speculata de marile banci

Marile banci de investitii, in special din Statele Unite, si unele fonduri de hedging au avut cel mai mult de castigat de pe urma crizei datoriilor din Grecia, in timp ce majoritatea institutiilor financiare europene, euro si BCE au avut de suferit, potrivit analistilor citati de AFP, informeaza Mediafax.

"Castigatorii sunt cei care au cumparat asigurari pentru defaultul datoriilor grecesti si au reusit sa le revanda inainte de interventia Uniunii Europene", a declarat George Volohin, analist la compania Meeschaert Asset Management din New York.

Intre bancile care au profitat de problemele Greciei se numara Goldman Sachs, JPMorgan, Deutsche Bank, alaturi de fonduri de hedging precum fondul Paulson. Au castigat "mai multe sute de milioane de dolari intre 3-7 mai, perioada in care valoarea obligatiunilor elene s-a prabusit", a explicat Antoine Halm, manager de fonduri la Louis Capital Markets din Paris.

Acesti mari investitori au inceput speculatiile cu datorii grecesti la inceputul lunii aprilie si au cumparat masiv CDS-uri (credit default swaps - asigurari ale datoriilor) pe care le-au revandut in mare parte bancilor europene care au vrut sa isi acopere riscurile, au aratat analistii.

In perioada de incertitudini, dolarul s-a apreciat, profitand de lichidarea pozitiilor in euro, si s-a apropiat astfel de paritatea cu moneda europeana, a spus Halm.

"Dolarul a recuperat din pierderile inregistrate in ultimii ani. Ramane moneda de referinta in care sunt constituite majoritatea rezervelor", a aratat Volohin. Euro s-a mentinut, miercuri, in jurul valorii de 1,2674 dolari pe unitate.

Pretul aurului a urcat continuu in ultimele zile, metalul pretios fiind tranzactionat la un nivel record de peste 1.300 de dolari pe uncie. Titlurile emise de Trezoreria americana au beneficiat de aversiunea investitorilor pentru plasamentele riscante si atrag interesul Chinei si al fondurilor suverane de investitii din Orientul Mijlociu", a mai spus Volohin.

Principalii perdanti sunt reprezentati de bancile europene, care au fost cele mai expuse la datoriile Greciei, pana la decizia UE privind planul de sustinere financiara. Expunerea bancilor franceze si germane fata de Grecia se ridica la 50, respectiv 30 de miliarde de euro.

Pierderile lor au fost totusi limitate, dobanzile imprumuturilor grecesti au scazut deja, iar BCE a inceput sa cumpere obligatiuni ale tarilor vulnerabile din zona euro.

"Perdantii sunt toti traderii si fondurile de hedging, din intreaga lume, care au investit in actiuni care s-au depreciat in aceasta criza", a conchis Halm. In perioada 3-7 mai, euro a pierdut 7% din valoare fata de dolar iar tendinta negativa pare sa continue.

"Euro a avut de pierdut in aceasta criza, nu mai este o alternativa credibila fata de dolar", considera Volohin. In privinta Bancii Centrale Europene (BCE), decizia de achizitie a obligatiunilor suverane a afectat reputatia institutiei, considera unii analisti.

BCE se afla, in prezent, in pozitia de a finanta datoriile publice din Grecia, Portugalia sau Spania. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#criza, #grecia, #banci, #investitii , #stiri Goldman Sachs