Criza datoriilor, amplificata de planul Irlandei de a cere sprijin financiar

Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 16:58
1634 citiri
Criza datoriilor, amplificata de planul Irlandei de a cere sprijin financiar

Planul Irlandei de a solicita UE sprijin financiar mai degraba amplifica decat tempereaza criza datoriilor suverane in Europa, intrucat investitorii se concentreaza pe statele cu deficite bugetare mari din sudul continentului, in frunte cu Portugalia, comenteaza Bloomberg, informeaza Mediafax.

Decizia Irlandei de a solicita ajutor financiar de urgenta din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International (FMI) a contribuit prea putin la inversarea tendintei de crestere a costului imprumuturilor.

Spreadul obligatiunilor portugheze pe termen de zece ani fata obligatiunile germane a crescut marti cu 0,08 puncte, la 4,15%.

In cazul Spaniei, spreadul a urcat cu 0,14 puncte, la 2,23%, dupa ce Trezoreria a vandut titluri in valoare de 3,26 miliarde euro, sub obiectivul maxim fixat.

In timp ce liderii UE sustin ca programul financiar pentru Irlanda va preveni contagiunea in zona euro, investitorii isi indreapta atentia spre Portugalia, care nu a redus cheltuielile bugetare si a inregistrat o crestere economica limitata in ultimul deceniu.

Un plan de salvare pentru Portugalia ar spori presiunile si asupra Spaniei, al carei PIB este aproape de doua ori mai mare decat PIB-urile combinate ale Portugaliei, Greciei si Irlandei.

"Dupa Portugalia urmatoarea va fi Spania, urmata de Italia, Franta si apoi UE", a declarat Antonio Garcia Pascual, economist sef pentru regiunea de sud a Europei la Barclays Capital in Londra.

Spania este un pic prea mare pentru a fi sustinuta financiar, marimea ajutorului necesar ar necesita toate fondurile disponibile, a aratat Pascual, adaugand ca problema se va extinde si in Italia, astfel incat euro va fi pus sub semnul intrebarii.

Obligatiunile irlandeze pe termen de zece ani au scazut marti, randamentul urcand cu 0,2 puncte procentuale, la 8,51%.

In Portugalia, randamentul acestui tip de obligatiuni a urcat cu 0,07 puncte, la 6,88%.

In Spania, randamentul obligatiunilor pe zece ani a avansat cu 0,11 puncte, la 4,82%, cel mai ridicat nivel atins din iunie.

Planul de salvare a Irlandei va implica probabil finantare pe termen de trei ani, astfel incat guvernul sa evite costul mare al imprumuturilor de pe piata.

In urmatorii trei ani, Spania se va confrunta cu maturitatea unor obligatiuni de 150 miliarde de euro, la care se adauga costul finantarii deficitului bugetar, al treilea ca marime in zona euro.

Sustinerea Spaniei ar secatui fondul de 750 de miliarde de euro infiintat de UE si FMI pentru protejarea regiunii dupa criza din Grecia.

Portugalia si Spania incearca sa se distanteze de criza din Irlanda, dar in zona euro exista probleme fundamentale, a declarat Jim O'Neill, presedinte al Goldman Sachs Asset Management.

"Exista un risc substantial ca Portugalia sa urmeze Irlanda. Au probleme cu atingerea tintei de deficit in acest an, au mari probleme structurale, iata din ce vor ramane in atentia pietei", a declarat Ralph Solveen.

Datoriile Portugaliei reprezinta 76% din PIB, comparativ cu 53% in Spania, 66% in Irlanda si 116% in Italia.

Ministrul de Finante portughez Fernando Teixeira dos Santos a declarat saptamana trecuta ca cheltuielile tarii au continuat sa creasca in primele zece luni.

Portugalia s-a angajat sa reduca deficitul la 7,3% din PIB in acest an si 4,6% in 2011, de la 9,3% in 2009 (al patrulea ca marime in zona euro).

Stuart Thomson, manager de fonduri la Ignis Asset Management din Glasgow, considera ca este inevitabil ca Portugalia sa solicite ajutor, anticipat de Royal Bank of Canada Europe cel mai tarziu in primul trimestru din 2011.

Aceasta opinie existenta in randul investitorilor a urcat luni costul asigurarii pentru default al datoriilor Portugaliei (CDS) cu 0,4 puncte, la 4,6%, cea mai mare crestere zilnica din ultimele sase luni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #datorii, #euro, #irlanda, #portugalia, #probleme, #spania, #sprijin , #stiri Goldman Sachs