Criza creditelor ipotecare a produs pagube in valoare de 480 miliarde de dolari

Joi, 15 Noiembrie 2007, ora 10:28
969 citiri
Criza creditelor ipotecare a produs pagube in valoare de 480 miliarde de dolari

Pierderile bancilor si ale investitorilor pe fondul crizei declansate de problemele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc ar putea ajunge pana la 480 miliarde dolari in urmatorii ani, conform unui studiu al analistilor de la banca UBS AG, preluat miercuri de Reuters.

Eventualele pierderi, cifrate intre 380 miliarde si 480 miliarde dolari, se bazeaza pe o rata "rezonabila" de pierderi estimata la 44% in urma ieftinirii locuintelor, arata echipa de analisti new-yorkezi, condusa de Laurie Goodman. Circa 85 de miliarde de dolari din pierderile totale ar putea proveni din credite negarantate, mai arata studiul bancherilor de la UBS.

Bancile mari care au condus operatiunile de subscriere de credite pe piata ipotecara cu grad mare de risc si reimpachetarea titlurilor in credite negarantate au avut deja pierderi care depasesc 40 miliarde dolari. Doi analisti ai pietei de capital au spus luni ca bancile ar putea pierde pana la 400 miliarde dolari, ca urmare a faptului ca imprumuturile neperformante din sectorul ipotecar au pondere de peste 25%.

Este insa imposibil de spus ce procentaj din pierderi a fost deja atins, au mai spus analistii. Pietele sintetice pe care se folosesc contracte legate de valori mobiliare in numerar nu pot fi evaluate cu acuratete, deoarece numarul celor care au castigat este egal cu al celor care au avut pierderi, au mai spus analistii.

"Nu putem fi convinsi ca recuperarile depind de recunoasterea pierderilor de catre toti investitorii", au mai scris analistii de la UBS. "Mai degraba consideram ca problema reala este ca parti mari ale pietei sunt inghetate, cu putina modificare a pretului".

Lichidarile fortate ale activelor din sectorul ipotecar cu grad mare de risc va crea preturi de piata si va da incredere investitorilor ca a fost fixat un prag de jos, mai arata analistii de la UBS, fara sa estimeze cand vor incepe vanzarile. Managerii sunt insa hotarati sa inceapa sa miste banii.

Grupul Goldman Sachs a adunat suma de 4,5 miliarde dolari pentru fonduri care vor avea de castigat de pe urma preturilor joase, a spus directorul general Lloyd Blankfein. Seful BlackRock, Laurence Fink, a spus ca firma de gestiune de capital va lansa fonduri pentru valorile mobiliare afectate.

Preturile fixate de piata s-ar putea sa fie la un nivel prea jos, dar vor alcatui un plafon, au mai spus analistii de la UBS, citati de Reuters.

(Sursa: <a target="_blank" href="http://www.newsin.ro/">NewsIn</a>)


Bloombiz.ro Newsletter </p><p>Aboneaza-te la <a target="_blank"
href="http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4">newsletter-ul
infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail,
ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata
imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.</p>