Cisco da 2,9 miliarde de dolari pe un producator de echipamente wireless

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 22:02
1529 citiri
Cisco da 2,9 miliarde de dolari pe un producator de echipamente wireless

Cel mai mare producator de echipamente de retea din lume, Cisco Systems, a anuntat ca va cumpara Starent Networks pentru 2,9 miliarde de dolari, a doua achizitie de miliarde dupa preluarea firmei Tandberg care realizeaza echipamente pentru videoconferinte.

Cisco va plati circa 21% mai multi bani decat valoreaza compania Starent la bursa. Firma produce echipament pentru studiul traficului de voce si date din retelele operatorilor de telefonie, pentru a permite acestora sa stabileasca rutele cele mai rapide sau care ofera cea mai buna experienta utilizatorului de telefoane sau echipamente mobile conectate la Internet.

Achizitia ajuta Cisco sa intre in joc si pe piata care se dezvolta rapid a operatorilor de retele mobile, inclusiv in zona atat de cautata a utilizatorilor de smartphone, precum iPhone sau Blackberry, spun analistii americani.

„Cisco anticipeaza acum trendul general de mutare a consumatorilor spre echipamente mobile conectate la Internet, zona cu crestere mai mare decat conexiunile fixe la Internet”, spun cercetatorii industriei.

„Solutiile de acest tip ajuta operatorii sa creasca traficul de date in retea, iar pe Cisco ii ajuta sa isi creasca afacerile cu solutii de infrastructura mobila”, a explicat specialistul.

Traficul de date online se va dubla in fiecare an cel putin pina in 2013, spun studiile citate de Cisco. Astfel, operatorii au nevoie de analiza traficului si trebuie sa investeasca pentru a creste capacitatea de date acolo unde este neaparat nevoie. Deci achizitia Sarent se inscrie perfect in strategia de Internet a viitorului.

Cisco pe de alta parte se luta sa depaseasca sectorul comunicatiilor fixe pe care este lider, dar proiectele s-au imputinat si de aproape un an se lupta cu scaderea veniturilor cauzata de criza economica generala.

Studiile citate arata de asemenea ca traficul video online va creste foarte puternic in urmatoarea perioada.

Cisco a cumparat pina acum 130 de companii in cei 25 de ani de existenta, mai ales pentru a intra pe piete noi atunci cand managementul a simtit ca afacerea stagneaza. Compania are cam 35 de miliarde de dolari disponibili pentru alte achizitii.

Barclays a fost consultantul pentru Cisco, iar Goldman Sachs a sprijinit Starent in cadrul negocierilor de preluare. Presedintele Cisco John Chambers a anuntat ca firma intentioneaza sa fie mai activa si mai agresiva pe piata in perioada urmatoare.

Starent are si oferte rivale de preluare si ar putea opta pentru una din acestea, dar va plati o suma pentru ruperea negocierilor cu Cisco, spun oficialii producatorului de echipamente. Cisco va mai face achizitii in perioada urmatoare.

Principalul client Starent este Verizon Wireless, operatorul de telefonie mobila numarul unu in America, care are ca actionar principal pe Vodafone, care este de asemenea client. De asemenea firma colaboreaza cu Sprint Nextel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#cisco, #wireless, #retea, #telefonie mobila , #stiri Goldman Sachs