Bursele europene inchid pe rosu - 21 Iulie 2010

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 00:21
1167 citiri
Bursele europene inchid pe rosu - 21 Iulie 2010

Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de marti pe rosu, investitorii fiind ingrijorati de incetinirea cresterii economice dupa publicarea rapoartelor trimestriale ale companiilor din Statele Unite, informeaza Bloomberg, citat de Newsin.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a incheiat ziua cu o scadere de 0,17%, la 5.139,46 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 0,69%, la 5.967,49 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 0,53%, la 3.468,02 puncte.

Titlurile europene au continuat sa inregistreze pierderi pentru a cincea zi consecutiv, dupa ce Ungaria nu a reusit sa obtina suma dorita dintr-o emisiune de titluri de stat, iar veniturile Goldman Sachs pe al doilea trimestru s-au situat sub cifrele estimate de analisti.

Guvernul ungar a obtinut mai putin decat estimase in urma emisiunii de certificate de trezorerie, licitatia de marti fiind incheiata cu suma de 35 miliarde de forinti (156 milioane dolari) pentru titluri scadente la trei luni, in conditiile in care suma maxima pentru aceasta licitatie era de 45 miliarde de forinti.

Randamentul mediu pentru aceste titluri a crescut de la 5,28% la 5,47%, cel mai ridicat nivel din 2 martie. Indicii pietelor internationale au scazut in tandem, pe fondul incertitudinii privind viitorul economiei mondiale.

"Toata lumea reduce deficitele bugetare in acelasi timp si nimeni nu stie cu adevarat ce va insemna aceasta actiune pentru economie", a declarat Philippe Gijsels, seful departamentului de cercetare din cadrul BNP Paribas Fortis Global Markets de la Bruxelles.

"Va fi un exercitiu foarte greu si dureros. Toata lumea stie ca economia va incetini destul de puternic in a doua jumatate a anului", a adaugat analistul.

Un alt motiv al pierderilor pietelor de capital a fost rezultatul slab inregistrat de Goldman Sachs, care a anuntat marti ca veniturile companiei pe al doilea trimestru au fost de 8,84 miliarde de dolari, sub asteptarile analistilor - de 8,94 miliarde de dolari.

Profitul net al Goldman Sachs a scazut pana la 613 milioane de dolari, respectiv 0,78 dolari per actiune, fata de cele 3,44 miliarde de dolari, respectiv 4,93 dolari per actiune inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

Media obtinuta in urma estimarilor a 21 de analisti intervievati de Bloomberg a fost de 1,99 dolari per actiune, in conditiile in care unii experti nu au luat in calcul suma platita pentru stingerea diferendului cu autoritatile americane in procesul de frauda in care a fost implicata institutia.

De asemenea, International Business Machines (IBM) si Texas Instruments au raportat vanzari pe al doilea trimestru sub asteptarile analistilor, in timp ce Johnson & Johnson si-a redus estimarile pentru anul fiscal in curs. 

#burse, #crestere, #economica, #europene, #incetinire , #stiri Goldman Sachs