Bancile JPMorgan si Goldman Sachs, acuzate de manipularea preturilor aluminiului in SUA

Miercuri, 07 August 2013, ora 13:08
1676 citiri
Bancile JPMorgan si Goldman Sachs, acuzate de manipularea preturilor aluminiului in SUA

Bancile americane JPMorgan Chase si Goldman Sachs, traderul de marfuri Glencore Xstrata si operatorul bursei de metale de la Londra sunt acuzate de o companie din Statele Unite ca ar fi manipulat preturile pe piata aluminiului prin retinerea de stocuri semnificative.

Plangerea a fost depusa de catre compania Master Screens din Florida, care utilizeaza aluminiu in cantitati mari.

Bancile, alaturi de cel mai mare trader de marfuri din lume si una dintre cele mai mari burse de tranzactionare a metalelor, sunt acuzate de conspiratie in vederea manipularii preturilor prin retinerea de stocuri uriase de aluminiu in depozite situate in zona Detroit, Michigan si de incalcarea legislatiei federale in domeniul concurentei.

Goldman Sachs a fost data in judecata saptamana trecuta de o companie din Michigan pentru nereguli similare.

"Prin interpunerea intr-o industrie sanatoasa, care produce bunuri de larg consum, degradarea severa a functionalitatii acesteia si distribuirea larga a unor costuri in propriul beneficiu, Goldman Sachs si JPMorgan se incadreaza in descrierea arhetipului parazitului pe piata", potrivit plangerii.

Reprezentantii celor doua banci au declarat ca acuzatiile sunt nefondate.

"Notam de asemenea ca preturile aluminiului au scazut cu 40% fata de recordul atins in 2006", a afirmat purtatorul de cuvant al Goldman Sachs.

Depozitele din Detroit, majoritatea detinute de Goldman Sachs si JPMorgan, retin peste un milion de tone de aluminiu, iar regulile bursei metalelor de la Londra limiteaza iesirile de stoc, se arata in plangere.

Autoritatile din SUA si-au indreptat recent atentia asupra detinerii de depozite de marfuri de catre marile banci americane, care au inceput in consecinta sa-si reduca expunerea pe astfel de activitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret aluminiu SUA, #manipulare pret alumiu, #JPMorgan Chase pret aluminiu, #Goldman Sachs pret aluminiu , #stiri Goldman Sachs