Bancile de pe Wall Street au ascuns 10 ani datoriile Greciei

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 23:04
1357 citiri
Bancile de pe Wall Street au ascuns 10 ani datoriile Greciei

Dupa ce au slabit sistemul financiar american prin numarul mare de credite subprime, bancile de pe Wall Street au ajutat guvernele europene sa isi ascunda datoriile si au subminat moneda euro. Se pare ca Grecia a fost "ajutata" in acest fel inca de cand a adoptat moneda unica europeana.

Mai multe documente si interviuri arata ca Atena a colaborat cu banci precum Goldman Sachs si JPMorgan Chase si a testat limitele europene in ceea ce priveste datoriile timp de zece ani, scrie New York Times.

In noiembrie 2009, cu trei luni inainte sa devina epicentrul anxietatii financiare globale, Atena a gazduit o delegatie Goldman Sachs care a venit sa faca o oferta Guvernului plin de datorii. Echipa, condusa de presedintele bancii, le-a oferit guvernantilor greci un instrument de finantare care ar fi impins datoriile din sistemul de sanatate intr-un viitor indepartat.

Nu era prima oara cand s-ar fi intamplat asa ceva in Grecia.
In 2001, imediat dupa ce a adoptat moneda unica europeana, Goldman Sachs a ajutat-o sa imprumute miliarde fara ca nimeni sa stie, potrivit unor persoane apropiate intelegerii. Suma primita atunci a ajutat Grecia sa atinga standardele europene privind deficitul bugetar in timp ce isi continua cheltuielile peste masura.

Grecia nu este singura tara europeana care si-a ascuns datoriile in acest fel. Documentele la care face referire New York Times arata ca Goldman Sachs, JPMorgan Chase si alte banci de pe Wall Street au incheiat zeci de intelegeri cu mai multe tari europene, printre care si Italia.

In schimbul banilor oferiti de banci, guvernele se obligau sa plateasca in viitor, iar datoriile nu erau inregistrate. De asemenea, in cazul Greciei, Guvernul a renuntat la drepturile de a controla taxele de pe aeroport si din loterie.

#wall street, #grecia, #datorii, #banci , #stiri Goldman Sachs