Bancile americane de investitii se imprumuta de la Federal Reserve

Joi, 20 Martie 2008, ora 11:03
1045 citiri
Bancile americane de investitii se imprumuta de la Federal Reserve

Bancile americane Goldman Sachs Group Inc si Morgan Stanley testeaza un nou program care permite bancilor de investitii sa se imprumute direct de la banca centrala americana, Federal Reserve, relateaza Reuters.Lehman Brothers a imprumutat 2 miliarde dolari in cadrul acestui program, a anuntat miercuri trustul media CNBC. Purtatoarea de cuvant a bancii Lehman nu a putut fi contactata imediat pentru comentarii.


In incercarea de a stabiliza pietele caracterizate de nervozitate, Federal Reserve a decis duminica sa permita bancilor de investitii sa se refinanteze de la Fed si sa foloseasca in acest scop o gama larga de garantii.


Pietele au fost instabile dupa ce prabusirea brusca a bancii Bear Stearns Cos Inc a fortat banca de investitii sa accepte preluarea de catre JPMorgan Chase & Co la un pret derizoriu.


Fed a coborat, totodata, rata de refinantare pentru imprumuturile dealerilor de la 3,5% la 2,5%, in cadrul a doua actiuni separate care au avut loc in aceasta saptamana.


Goldman Sachs vrea sa utilizeze facilitatea de refinantare oferita de Fed in cursul acestei saptamani, a spus un purtator de cuvant. Directorul financiar al Morgan Stanley, Colm Kelleher, a spus ca banca sa a testat deja programul.


Directorul financiar de la Lehman Brothers Holdings Inc, Erin Callan, a spus in cadrul unei conferinte telefonice de marti ca dealerii se pot refinanta in conditii atractive.


"Ne asteptam ca dealerii sa inceapa sa acceseze noul program", a spus Callan. Programul este o declaratie de incredere catre partile cu care Lehman face tranzactii si care finanteaza aceasta banca, ceea ce va permite, totodata, bancii sa finanteze mai multe dintre afacerile clientilor sai, a adaugat Callan.


In august, cand s-au declansat problemele de pe pietele titlurilor de valoare, Fed a coborat rata de refinantare pentru bancile comerciale. La putin timp dupa aceea, primele patru banci din Statele Unite si o banca internationala importanta au imprumutat in total peste 2 miliarde dolari, prin intermediul facilitatii de refinantare, pentru indepartarea stigmatului de a obtine finantare pe termen scurt de la banca centrala.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...