Banca Centrala Europeana va majora dobanda cheie

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 09:52
1531 citiri
Banca Centrala Europeana va majora dobanda cheie

Banca Centrala Europeana (BCE) va majora, joi, dobanda de politica monetara, pentru prima oara dupa iulie 2008, din cauza ingrijorarii provocate de accelerarea inflatiei in zona euro, anticipeaza analisti intervievati de AFP, potrivit Mediafax.

"Recentele declaratii ale reprezentantilor BCE nu lasa nicio indoiala in aceasta privinta", a declarat Michael Schubert, analist la Commerzbank.

Catastrofa din Japonia si instabilitatea persistenta din tarile arabe au pus, o perioada, sub semnul intrebarii o astfel de decizie, considerata posibila la inceputul lunii trecute.

Economistul sef al BCE, Jurgen Stark, a eliminat orice dubiu, afirmand ca este timpul pentru "o normalizare" a unei politici monetare considerata relaxata.

Dupa mai multe reduceri succesive din cauza crizei, dobanda cheie a BCE a ramas la 1% din mai 2009, cel mai redus nivel de la crearea euro.

Accelerarea inflatiei in zona euro de la 2,4% in februarie la 2,6% in martie, potrivit datelor Eurostat, consolideaza asteptarile de majorare a dobanzilor, potrivit analistilor bancii Goldman Sachs.

#banca centrala europeana, #dobanda cheie, #euro, #majorare dobanda , #stiri Goldman Sachs