Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Centrala a Japoniei injectateaza din nou 8,8 miliarde de dolari in sistemele financiare

Banca Centrala a Japoniei injectateaza din nou 8,8 miliarde de dolari in sistemele financiare

Banca Centrala a Japoniei (BoJ) a mai injectat 1.000 de miliarde yeni (8,8 miliarde dolari sau 6,5 miliarde euro) in sistemele financiare, luni, in speranta de a preveni majorarea ratelor dobanzii de referinta, in urma a persistentei crizei legate de creditele ipotecare de risc ridicat din Statele Unite ale Americii, informeaza AP.

Decizia BoJ vine dupa anuntul Federal Reserve (Fed) privind reducerea cu 0,50 procente a ratei de refinantare a bancilor comerciale. Decizia este cel mai dramatic efort facut in ultimele zile de Fed pentru a reda calmul pietelor financiare aflate in criza ca urmare a creditelor americane cu risc ridicat.

Aceasta decizie inseamna ca rata de refinantare, adica rata dobanzii perceputa de Fed pentru imprumuturile acordate bancilor comerciale va fi scazuta la 5,75 procente, de la 6,25 procente.

Marile banci centrale, precum Fed, Banca Centrala Europeana (BCE) si Boj au injectat miliarde de dolari in ultimele zile ca urmare a raspandirii crizei americane la toate bursele de pe Glob.

Principalul indice bursier nipon, Nikkei225, a reactionat pozitiv, crescand cu peste 500 de puncte sau trei procente, luni, la Bursa de Valori din Tokyo.

Pe de alta parte, Fed a anuntat ca nu va schimba rata dobanzii de referinta, care se va pastra la 5,25 procente, nivel la care se afla de peste un an. Federal Reserve (Fed) a pastrat nemodificata rata dobanzii de referinta la 5,25 procente, in urma votului unanim din Consiliul de politica monetara din urma cu doua saptamani, inainte de inceperea crizei.

Multi economisti estimeaza ca in curand Fed va fi nevoita sa majoreze cea mai importanta rata, rata dobanzii de referinta, daca se inrautatesc conditiile de pe pietele financiare. Aceasta din urma rata acopera nu doar rata dobanzii pe care o percepe banca centrala bancilor comerciale ci si rata cu care bancile se imprumuta una pe alta, pe termen scurt.

Cea mai mare banca ipotecara americana, Countrywide Financial, a anuntat ca a fost fortata sa imprumute fonduri in valoare de 11,5 miliarde dolari, deoarece penuria de lichiditati de pe piata financiara globala i-a limitat accesul pe termen scurt la fonduri in vederea creditarii ipotecare.

La inceputul saptamanii trecute, Banca de investitii Global Equity Opportunities, unul dintre cele mai mari fonduri de acoperire a riscului ale Goldman Sachs, a obtinut din partea unui grup de investitori trei miliarde dolari (2,2 miliarde euro), dupa ce Global Equity a pierdut fonduri ca urmare a volatilitatii pietelor financiare de saptamana trecuta. Un grup de investitori,, printre care Eli Broad si Hank Greenberg, au plasat cei trei miliarde dolari in Global Equity Opportunities.

Goldman Sachs a anuntat ca fondul sau Global a suferit semnificativ ca urmare a problemelor corelate crizei creditelor de saptamana trecuta. Fondul a pierdut 14 procente din valoarea sa in ultimele 12 luni, iar actualmente este evaluat la 3,6 miliarde dolari (2,64 miliarde euro).

Federal Reserve a facut, joi, o noua injectie de lichiditati, in valoare de 17 miliarde dolari, in doua operatiuni succesive, prin intermediul unor credite pe termen foarte scurt, garantate cu titluri de valoare. In total, Fed a injectat 88 de miliarde dolari, in decurs de o saptamana, iar Banca Centrala Eurropeana a injectat in sistem o suma totala de 211 miliarde euro.

Cotatia actiunilor pe piata americana a inceput sa scada substantial de joi, saptamana trecuta, dupa ce banca franceza BNP Paribas a luat decizia de suspendare a operatiunilor a trei dintre fondurile sale, in valoare totala de 2,75 miliarde dolari, dupa aceasta criza a creditelor ipotecare cu risc ridicat. Criza continua de o saptamana pe intregul Glob.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 947 ori