Capitalismul pur nu exista! Pana la urma, avem doar un sistem hibrid

Joi, 26 Februarie 2015, ora 11:25
2610 citiri
Capitalismul pur nu exista! Pana la urma, avem doar un sistem hibrid
Foto: The Finance Times

Nu mai este mult pana cand China comunista isi va dovedi superioritatea in fata economiei americane, trecand in fruntea topului mondial al celor mai mari forte economice ale planetei.

Chiar si cu un ritm incetinit de crestere economica, China pare sa devanseze, din punctul de vedere al rezultatelor, pietele libere precum cea din Statele Unite.

Astfel, iata ca evolutia Chinei devine o problema care pune la grea incercare succesul capitalismului, se arata intr-o analiza CNN.

Sisteme hibride

Considerat cel mai influent om de pe Wall Street, directorul Goldman Sachs pune un diagnostic teribil pietei americane.

"Statele Unite nu reprezinta un sistem capitalist pur. De fapt, nu exista capitalism pur, capitalism salbatic, fara reguli. SUA, ca sistem, are regulile sale. La sfarsitul zilei avem un sistem hibrid", afirma directorul general al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

Pentru majoritatea directorilor de la Goldman Sachs, sistemele hibride existente in Statele Unite si China se suprapun indeajuns de bine pentru a permite celor doua tari sa conlucreze in domeniul investitional si comercial.

Un secol chinezesc

Blankfein este si cel care a afirmat ca secolul XXI va fi unul dominat de China. Contractia cresterii economice din ultimul an a Chinei, la doar 7,4%, cel mai scazut ritm din ultimii 24 de ani, nu-l ingrijoreaza pe liderul pietei americane.

"Nu fiecare an va fi dominat de China, chiar daca in final se va dovedi ca au influentat secolul XXI", crede Lloyd Blankfeid.

Din punctul sau de vedere, America si-a obtinut portia de glorie in secolul XX, chiar daca Statele Unite s-au confruntat in acest interval de timp cu o mare criza si cateva etape de recesiune economica.

Crestere economica sustenabila

Deviza Chinei pana acum cativa ani a fost "crestere economica cu orice pret", insa Blankfein sustine ca liderii de la Beijing au realizat ca acest proces avea partea sa intunecata prin incurajarea coruptiei si poluarea masiva.

In acest moment, efortul de a reduce smogul din marile orase industriale nu ajuta planurile de crestere economica pe termen scurt.

In prima instanta, efectele sunt vizibile cu ochiul liber: fabrici inchise si somaj in crestere.

Dar acelasi lucru s-a afirmat si despre problema coruptiei, iar acum politicienii si milionarii Chinei nu mai discuta atat de liber despre afacerile puse la cale impreuna, cel putin nu in spatii publice.

China isi intensifica, de asemenea, eforturile de reducere a datoriei publice a tarii, chiar daca acest lucru isi pune si el amprenta asupra evolutiei economice a tarii.

"Chinezii isi monitorizeaza constant scaderea performantei economice pentru a avea o crestere economica sustenabila in final", afirma Blankfein.

SUA are o problema a inegalitatii sociale

Desi cresterea economica din Statele Unite este pe un trend ascendent, Blankfein crede ca inegalitatea sociala ramane o forta destabilizatoare in peisajul economic american.

Directorul Goldman Sachs nu vede inegalitatea sociala ca fiind cauzata de clasa dominanta a Americii, ci ca pe un efect al dezvoltarii tehnologice rapide din ultimii ani si a mentalitatii prin care unele firme isi impun monopolul in piata.

Un raport recent al Urban Institute arata ca populatia alba din Statele Unite are acum de 12 ori mai multi bogatasi decat cea afroamericana si de 10 ori mai multi decat populatia hispanica.

In 1995, aceste diferente dintre albi si populatia de culoare sau hispanica erau de doar 7, respectiv de 6 ori mai mari.

"Trebuie sa depunem eforturi mai mari in redistribuirea bunastarii. Toata lumea trebuie sa faca acest lucru", afirma cel mai influent om de pe Wall Street.

In opina sa, o solutie ar fi investitiile in educatie si asigurarea unor conditii decente de trai la care toata lumea sa aiba acces.

"Daca nu ai aceste lucruri, pierzi sansa de a te ridica in randul clasei mijlocii sau chiar mai sus", conchide Lloyd Blankfein.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem capitalist hibrid, #capitalism pur, #performante economice China, #inegalitate sociala SUA , #Rezultate financiare