Romania isi etaleaza coruptia la televiziune

Joi, 01 Februarie 2007, ora 08:00
1004 citiri

Presedintele Romaniei si premierul se acuza reciproc de coruptie. Romanii stau tintuiti in fata televizoarelor, spectatori ai unui duel la varful statului ale carui episoade sunt prezentate pe micul ecran.

Intr-o seara, presedintele, Traian Basescu, a fluturat un biletel semnat de premier, Calin Popescu-Tariceanu, in care acesta din urma cerea sefului statului sa intervina in favoarea prietenului sau "regele petrolului" Dinu Patriciu, inculpat pentru frauda, evaziune fiscala si trafic de influenta.

"Seful guvernului le face jocul oligarhilor!", denunta presedintele. Dupa cateva zeci de minute, tot la televiziune, premierul il acuza pe Basescu ca se afla in solda grupurilor de interes de la BTP. A doua zi, un alt om politic a prezentat la randul sau o nota, semnata de aceasta data de seful statului, care cerea ministrului Economiei sa intervina in favoarea unei intreprinderi de aluminiu. "Suntem in plin delir politico-economico-mediatic!", exclama un observator occidental care locuieste la Bucuresti si care a mai asistat la astfel de situatii. Odinioara aliati, democratul Traian Basescu si liberalul Calin Popescu-Tariceanu sunt la cutite, fiecare acuzandu-l pe celalalt ca vrea sa controleze tara. "Noi asistam la o tentativa de instaurare a unui regim autoritar, ca in Belarus", subliniaza, fara sa zambeasca, seful guvernului.

Pentru analistul Iosif Boda, scandalul doar ce a inceput, deoarece "sertarele politicienilor romani sunt pline de acest gen de misive". "Pretutindeni in Europa de Est, dar in Romania mai mult decat in alte parti, legaturile intre lumea politica si lumea afacerilor sunt prea stranse", comenteaza Jean-Michel De Waele, profesor la universitatea din Bruxelles. O parere impartasita de Cristian Parvulescu, presedintele asociatiei Pro Democratia: "Partidele politice romanesti nu se sprijina pe baze ideologice, ci sunt mai degraba niste vitrine pentru grupuri cu interese economice." Iata un exemplu in acest sens: anul trecut, Partidul Democrat al lui Basescu a virat de la stanga la dreapta pe esichierul politic european, parasindu-i pe socialistii din PSE pentru conservatorii din PPE!

Romania nu este, desigur, o exceptie. Multe dintre tarile intrate in UE in 2004 au avut propriul lor set de convulsii interne. "Pana la aderarea la Europa, elitele politice au evitat crizele. Dar o data atins scopul propus, energiile s-au dezlantuit", remarca Jean Michel De Waele. La Bruxelles, ca si la Strasbourg, unde primul comisar european propus de Romania a fost atat de prost primit incat el a fost nevoit sa se retraga, valul de ostilitati dintre Basescu si Tariceanu va face, evident, impresie foarte proasta. Inca de la inceput, credibilitatea Romaniei, admisa in sanul UE fara prea mare entuziasm la 1 ianuarie, era in joc. "Cum sa reprezinti interesele unei natiuni unde cei mai importanti oameni politici se acuza reciproc ca sunt sustinuti de mafioti?" se intreba, dezamagit, un diplomat roman.

Infruntarea nu se limiteaza doar la scena interna. Luni, partidul presedintelui (!) a decis asadar sa se izoleze la primele alegeri europene, care, la 13 mai, vor trimite 33 de deputati romani la Strasbourg. "Este lovitura de gratie" data coalitiei, a rectionat premierul Tariceanu. Nu este exclus acum ca acestui scrutin european sa i se adauge si alegerile legislative anticipate, atat de dorite de presedintele Basescu. Cu riscul de a conduce o tara de neguvernat, nici una dintre fortele politice democratice nefiind pe pozitia de a atinge majoritatea.

Prin urmare, exista riscul ca de aceasta criza sa profite formatiunile populiste: Partidul Romania Mare (extrema dreapta) stiuse deja sa profite de o alta criza, in 2000, atunci cand liderul sau, Corneliu Vadim Tudor, ajunsese in al doilea tur al alegerilor prezidentiale. Tot atunci si-a facut aparitia si Partidul Noua Generatie, condus de miliardarul Gigi Becali. Acest fost pastor si patron al clubului Steaua Bucuresti, echipa de fotbal cea mai populara din tara, se declara atins de gratia divina si promite ca Romania si Europa vor fi salvate de interventia lui Dumnezeu. Deja creditat cu 11% din intentiile de vot, partidul sau continua sa urce in sondaje.

Rador