Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pentru angajatul roman a inceput sa conteze, pe langa salariu, si satisfactia muncii

Pentru angajatul roman a inceput sa conteze, pe langa salariu, si satisfactia muncii
Piata muncii se confrunta cu o tot mai mare fluctuatie de personal. Omul redevine "cel mai pretios capital" - pe langa salariul bun, simte nevoia unui training, a unei promovari...Potrivit celui mai recent studiu al companiei Synovate, cand un angajat este hotarat sa-si schimbe locul de munca, cresterea salariului nu poate reprezenta neaparat o garantie a loialitatii acestuia si, implicit, schimbarea deciziei de a parasi locul de munca. Jumatate dintre persoanele intervievate au declarat ca satisfactia adusa de munca prestata intr-un mediu de lucru atractiv sunt factori la fel de importanti ca si salariul. Potrivit studiului, salariul ramane totusi unul dintre motivele principale care ii determina pe angajati sa-si schimbe serviciul, unul din trei respondenti care si-au schimbat jobul in ultimul an invocand aceasta nemultumire. Studiul, care analizeaza atitudinea fata de munca si factorii care determina schimbarea locului de munca, a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 2.675 de respondenti, din Romania, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Ungaria, Franta, Hong Kong si Singapore.
Respectarea regulilor - pasaport catre promovare

Conform studiului, 49% din romani considera ca respectarea regulilor comportamentale reprezinta o trambulina catre promovare.

Principalele motive care determina fluctuatia de personal sunt cautarea unui mediu de munca mai agreabil (18%), salariu mai bun (16%) si o durata mai scurta a programului de lucru (13%), situatie valabila, pentru Hong Kong, care poate fi extinsa cu anumite diferente si in cazul celorlalte tari.

Dintr-o perspectiva mai pesimista, studiul arata ca 31% dintre respondenti considera ca, pentru a promova, este mai important ca angajatii sa se conformeze regulilor interne ale companiei decat sa performeze la locul de munca.

Angajatii isi schimba des locul de munca, manati, in special, de salariile mici si dorinta de a promova. De asemenea, unul din trei respondenti a declarat ca este gata sa puna pe un loc secund avantajele materiale, in favoarea unor oportunitati de training.

Prin comparatie, in ceea ce-i priveste pe rusi si ucraineni, unul din patru si-a schimbat serviciul in ultimul an, aproape de doua ori mai mult decat in celelalte tari in care a fost realizata cercetarea. In timp ce Rusia si Ucraina inregistreaza recorduri la fluctuatia de personal, Ungaria a raportat numai un procent de 10% la aceasta categorie.

Loialitatea angajatilor se castiga greu

Ultima cercetare a companiei Synovate arata ca 40% dintre angajati considera ca nu este posibil, pe termen lung, sa fii loial companiei angajatoare. Loialitatea angajatilor reprezinta un factor critic pentru majoritatea angajatorilor, spune Larry Crosby, CEO Synovate, Loyality Practice.

"Costurile derivate din fluctuatia de personal pot sa creasca si de cinci ori cheltuielile totale bugetate de departamentul de resurse umane pentru angajatul respectiv", a subliniat Crosby.

Fluctuatia de personal a capatat, in ultima perioada, un avans fara precedent. "In cazul Frantei - una dintre tarile dezvoltate incluse in studiu - loialitatea angajatilor a fost grav afectata de factori precum garantarea securitatii la locul de munca, raportul dintre salariu si orele de munca prestate, precum si de mediul de lucru. Cat priveste situatia din Romania, motivele cel mai des invocate sunt salariile mici si lipsa perspectivelor de promovare.

Fluctuatia de personal consemnata de unele tari din Europa Centrala si de Est poate fi pusa si pe seama cresterii economice rapide, a explicat Panicos Ioannides, manager Synovate pentru doua dintre tarile din zona mentionata, Ucraina si Rusia.

"Forta de munca din aceasta zona este calificata, iar marile companii se folosesc de salarii mari pentru a atrage personalul cu inalta calificare", precizeaza Ioannides.

Responsabilitatea care motiveaza

"Practica demonstreaza ca nivelul de salarizare, conditiile de lucru si relatiile cu colegii nu sunt factori capabili sa mentina implicarea angajatilor intr-un context organizational pe termen lung. Lipsa acestora insa poate genera motive de insatisfactie si poate conduce la parasirea locului de munca. Ceea ce asigura in buna masura antrenarea si dinamizarea angajatilor este motivatia intrinseca ce tine de relatia directa dintre angajat si continutul muncii sale", spune Amalia Picleanu Savinescu (foto), managing partner in cadrul firmei de consultanta in domeniul resurselor umane Tandem Consulting. Peste 80% din candidatii intervievati de Tandem Consulting pentru pozitii de specialisti sau manageri urmaresc sa obtina prin schimbarea locului de munca urmatoarele: un nivel superior al responsabilitatilor, perspective de dezvoltare profesionala, posibilitatea de a-si exercita competentele care ii diferentiaza de omologi si prin care pot adauga valoare organizatiei, acces la procesul decizional strategic.

"Principalul motiv pentru care angajatii nu pot promova intern tine de diferenta de dinamica dintre individ si organizatie. Statistic, este de asteptat ca un individ sa creasca mai repede decat o organizatie, mai cu seama in organizatiile mari si mature. Solutia la indemana angajatilor ambitiosi consta in migrarea catre organizatii mai mici sau in relocare. Primele isi doresc oameni deja formati, iar organizatiile situate in zone mai putin atractive sunt uneori mai flexibile in selectia candidatilor."

"Pe de alta parte, decizia angajatilor de a promova prin schimbarea locului de munca are frecvent legatura cu politica de resurse umane a organizatiei pe care se decid sa o paraseasca. In firmele care nu dispun de sisteme de gestionare a talentelor si care nu contureaza planuri de cariera pentru angajati, ocuparea posturilor superioare se realizeaza majoritar prin atragerea de profesionisti din exterior.

Banii Nostri


Cititi astazi in directNews.ro

Cine profita de Gigi Becali? Sorin Tudor
Sub acoperire Emanuel Ciocu
In curand, play-back cu patratel... Alexandra Teodora
Romaero iese din nori Adrian N. Ionescu
Tigari care ard cu..burse! Razvan Durlan


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2293 ori