Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea cultelor din Romania: inchizitie a timpurilor noi?

Legea cultelor din Romania: inchizitie a timpurilor noi?

Daca ar exista un rai ortodox, seful de stat roman ar avea acolo un loc asigurat. Cel putin de cand a promulgat, la 27 decembrie, noua lege a cultelor care stabileste suma subventiei de stat in functie de numarul enoriasilor.

Astfel devine practic imposibila inregistrarea unor noi confesiuni, iar paragraful 13 interzice criticarea-denigrarea confesiunilor recunoscute, dar si a ofensarii publice a simbolurilor religioase. Reglementarea a fost acceptata - cu exceptia Bisericii greco-catolice - de catre toate confesiunile din Romania, insa confesiunile cu mai putini enoriasi, neinregistrate pana acum, precum si aproximativ 20 de organizatii ale societatii civile ii aduc critici vehemente.

Printre criticii cei mai vehementi se afla si Institutul Religiilor si Politicilor Publice (IRPP) de la Washington, al carui presedinte, Joseph K. Grieboski, a declarat: Prin decretarea "celei mai proaste legi a cultelor din Europa", seful de stat Traian Basescu a demonstrat ca nu este capabil sa se indeparteze de comunism. Reglementarea constituie "un atac grav impotriva libertatii confesionale si a drepturilor fundamentale ale omului", dar contravine in acelasi timp si Constitutiei Romaniei si unui intreg sir de reglementari juridice din Romania si din strainatate. Grieboski critica in primul rand faptul ca potrivit legii un grup religios trebuie sa functioneze cel putin timp de 12 ani si sa aiba cel putin 22.000 de adepti (0,1% din populatia tarii) pentru a putea fi inregistrat.

O pozitie similara au avut si cei doi copresedinti americani ai Comitetului Helsinki, senatorul Sam Brownback si deputatul Christopher Smith, care-l rugasera inca din mijlocul lunii decembrie pe Basescu sa nu promulge legea, pentru ca aceasta este incompatibila cu obligatiile asumate de Romania in privinta libertatii religiilor.

Artistii romani opineaza ca legea introduce in Romania "o inchizitie a epocii noi" si se tem ca in urma aplicarii prevederilor cuprinse in paragraful 13, operele artistice pot ajunge sub incidenta legilor penale. Ei considera drept stupefiant si ingrijorator faptul ca paragraful 13, propus de putin numerosul cult musulman din Romania, a fost acceptat de toate confesiunile din Romania. Artistii cred ca bazandu-se pe aceasta reglementare fundamentalistii religiosi vor putea stabili care dintre operele artistice corespund prevederilor legii si care nu. In opinia lor, paragraful 13 ar interzice de exemplu difuzarea cartii "Codul lui Da Vinci" a lui Dan Brown, prezentarea piesei de teatru "Evanghelistii" de Alina Mungiu-Pippidi sau unele din concertele sustinute de Madonna.

In opinia analistilor politici din Romania, prin promulgarea legii presedintele Basesscu a dorit sa intre in gratiile Bisericii Ortodoxe. Presedintele ar avea nevoie de aceasta, pentru ca anterior s-a impotrivit ca BOR sa inalte Catedrala Mantuirii Neamului pe locul fostului muzeu al comunismului, a permis verificarea dosarelor de la serviciile secrete ale preotilor si inca din perioada cand a fost primar general al Capitalei a fost primul care a permis organizarea, la Bucuresti, a paradei homosexualilor. Acum insa, odata cu apropierea alegerilor, ar dori sa se impace cu ortodocsii care deja l-au prezentat drept "un ortodox sfant" pe Gigi Becali, politician putred de bogat dar cu o retorica primitiva, care este un candidat declarat la functia de presedinte al Romaniei.

Bloombiz
(Sursa: Rador)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1809 ori