Generatia care a ratat BAC-ul in 2011, managerii din viitor?

Vineri, 19 August 2011, ora 14:15
2658 citiri
Generatia care a ratat BAC-ul in 2011, managerii din viitor?

Cand managerii buni vor pleca din tara, locul lor va fi luat de cei care in 2011 au ratat BAC-ul si care vor popula cat de curand facultatile particulare la "vanatoare" de diplome. Procentul celor care vor ajunge in functii de conducere insa nu este mare si, in plus, economia de piata e un examen mult mai dur decat examenul la BAC, este de parere Vlad Dutescu, Managing Partner la Sandler Training Romania.

Cu toate acestea, specialistul considera facultatea o “ocazie” de a irosi bani pentru ca, in ziua de azi, nu toate joburile cer studii superioare. “Sunt soferi de taxi, agenti de paza, oameni care si-au luat o diploma la facultate, au platit niste bani care nu se regasesc deloc in plusvaloarea pe care o aduc ei.”

Perioada comunismului este cea care a marcat Romania si care a lasat bine impregnata ideea ca toata lumea trebuie sa aiba o facultate, spune Vlad Dutescu.

“Pe de alta parte, daca sistemul de invatamant universitar ar fi unul care sa asigure un grad de cultura mai mare as fi fericit ca toata lumea din Romania sa faca facultatea”, declara acesta.

Managerul viitorului - mai putina scoala si mai mult fler in afaceri?

Mai mult fler si mai putina scoala pare a fi o tendinta in management, spune Dutescu, oferind drept exemplu modelul american unde conteaza mai putin diplomele si mai mult spiritul antreprenorial, care nu are legatura cu diploma.

“Pe de alta parte, in spatele tuturor acestor oameni cunoscuti pentru astfel de practici, precum Steve Jobs sau Bill Gates, sunt oameni care au un MBA sau care an de an se perfectioneaza. Nu poti sa conduci un business cu adevarat mare si profitabil, in conditiile in care nu ai o echipa foarte bine pregatita”, spune reprezentantul Sandler Training.

Analizand modul in care decurg lucrurile la noi in tara, Dutescu admite ca foarte multi dintre cei care si-au picat examenul de Bacalaureat, dar si din cei care l-au promovat, vor ajunge in pozitii de low-level.

“Asta este ierarhia functiilor in business si in oranizatiile non-profit sau non-guvernamentale: sunt foarte putini cei care ajung departe. Asta nu inseamna ca dintre cei care ajung departe, toti sunt toba de carte”, precizeaza specialistul.

Mai optimista este Daniela Serban, Director de Recrutare Succes TGM, care are incredere in vointa si rabdarea tinerilor, marcati de un astfel de esec.

“Pentru ca au picat prima data, a fost un test foarte greu pentru ei, un test de viata si clar se vor ambitiona. Asa se intampla: faci o greseala si niciodata nu vrei sa o mai repeti”.

Pana ajung in pozitii de conducere, tinerii au timp sa “fure meseria”

Directorul de recrutare prezinta situatia de pe piata europeana, unde companiile multinationale prefera doar manageri care au cel putin 45 de ani.

“Companiile se gandesc ca pana la acea varsta omul a acumulat destule cunostinte teoretice, dar si indemanare practica . In plus,  un manager trebuie sa aiba si capacitatea de a relationa cu oamenii si de a sti sa-i conduca. A delega niste sarcini nu este un lucru usor si trebuie sa stii cum sa le delegi”, declara Daniela Serban.

Reprezentantul Succes TGM ii incurajeaza pe tineri apeland la modelul istoric de leadership al lui Ernest Shackleton.

“Shackleton a fost un mare lider: el a vrut sa cucereasca Antarctica, nu a reusit, dar marele lui punct forte a fost niciun om din echipa lui nu a murit. A stiut sa ii tina treji, a stiut sa ii puna la treaba si a stiut sa ii tina vii. Pentru asta el a fost unul dintre marii lideri ai lumii”.

Avantul tineretii, o scuza pentru esecul din 2011?

Daniela Serban este mai ingaduitoare cu tinerii care nu au reusit sa promoveze examenul de maturitate, amintind ca orice elev chiuleste, pica la cate o materie, ca scoala nu este perfecta si ca, in plus, modelele din presa duc in eroare tinerii din ziua de azi.

“Si in anii '90 tot asa era. Cei care voiau sa invete, invatau, cei care nu, chiuleau. Intr-adevar, este si avantul tineretii dar exista foarte multe modele negative la televizor, cum ar fi Gigi Becali, oameni care nu au scoala dar au foarte multi bani”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bac, #elevi bac ratat, #manager, #picat bac , #stiri Gigi Becali