Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bodu a incalcat legea, considera avocatii

Bodu a incalcat legea, considera avocatii

"Decizia lui Sebastian Bodu - presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) - de instituire a sechestrului asiguratoriu asupra averii lui Gigi Becali este ilegala", au declarat, ieri, pentru ziarul "Curentul", specialisti din domeniul fiscal, precum si o serie de avocati reputati.Motivul: coroborand dispozitiile Codului de procedura civila cu privire la insolvabilitate, cu cele ale Codului de procedura fiscala, ANAF ar fi trebuit sa dispuna in prealabil masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate debitorului invocat, precum si asupra veniturilor acestuia, nicidecum direct asupra averii personale a lui Gigi Becali. Conform legii, sechestrul asigurator asupra averii personale detinuta de Gigi Becali, in calitate de administrator al clubului din Ghencea, se putea face numai in cazul in care societatea pe care acesta o administreaza era declarata insolvabila de catre un judecator in cadrul unei proceduri judiciare a falimentului initiata de catre ANAF si s-ar fi demonstrat reaua-credinta a administratorului acesteia (inclusiv a persoanelor care au administrat societatea de la infiintare si pana la venirea finantatorului din Ghencea). "Opinia mea, formata in urma consultarii cu specialisti in domeniu, este ca procedura initiata de Bodu e ilegala si se poate pune problema savarsirii de infractiuni de catre acesta sau de catre persoanele care au initiat aceasta actiune. El trebuia sa se duca mai intai la societatea unde Gigi Becali e asociat sau actionar, pentru ca el ca persoana fizica nu are nici o datorie. Pentru a se demonstra ca societatea pe care o administreaza e insolvabila trebuia sa se recurga la procedura judiciara. Nu putea sa constate acest lucru Bodu sau organul fiscal. El a spus direct ca societatea la care Becali e actionar e insolvabila, ceea ce nu e normal atata vreme cat nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila", a declarat, ieri, reputatul avocat Aurelian Pavelescu. Dovedind ca decizia dispusa de Bodu nu a fost initial comunicata debitorului si nu corespunde nici macar articolului 125 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala - invocat ANAF in momentul instituirii sechestrului asiguratoriu asupra averii lui Becali -, ieri, oficiali din cadrul Administratiei Finantelor Publice Ilfov au refuzat sa-si asculte seful si sa remita notificari primariilor pe raza carora latifundiarul detine terenuri pentru a nu-i elibera acestuia certificate fiscale in ipoteza ca ar intentiona sa instraineze bunurile.

Conform lui Sebastian Bodu - presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) -, "instituirea sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului Gigi Becali a fost dispusa in conformitate cu prevederile articolului 125 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicat, inclusiv asupra actiunilor detinute de acesta la SC Steaua Bucuresti SA si la alte societati comerciale". Surprinzator, desi ANAF face referire la "debitorul Gigi Becali", in evidentele Fiscului, latifundiarul nu figureaza, in calitate de persoana fizica, cu debite catre stat. Mai mult, nici societatea SC Steaua Bucuresti SA nu se regaseste in lista cluburilor de fotbal restante catre bugetul consolidat al statului pe care ANAF a dat-o publicitatii. Ca atare, daca nici Gigi Becali si nici SC Steaua Bucuresti SA nu au debite neonorate catre stat, se pune intrebarea de ce ANAF a dispus instituirea sechestrului asiguratoriu asupra averii detinute de latifundiarul din Pipera? Raspunsul ramane deocamdata in ceata si, in lipsa unui raspuns clar si pertinent venit din partea sefului ANAF, nu face decat sa dea nastere la anumite suspiciuni, mai ales ca masura dispusa de Fisc in cazul Becali nu a fost aplicata concomitent si cluburilor de fotbal care inregistreaza mari debite catre bugetul consolidat al statului.

Conform legislatiei fiscale din anumite state europene, sustragerea unor contribuabili persoane fizice sau juridice de la plata darilor catre stat reprezinta o crima. De aceea si pedepsele aplicate evazionistilor sunt extrem de dure. Pana mai ieri, in Romania, neplata sau sustragerea de la plata taxelor si impozitelor datorate statului devenise un curent de opinie, incurajat chiar de catre autoritatile fiscale. Acum, stranse cu usa de catre UE, autoritatile nu mai tolereaza (sau tolereaza, selectiv, in functie de anumite interese - a se vedea cazul Vintu) tentativele contribuabililor de a fenta bugetul de stat si actioneaza rapid impotriva datornicilor. Problema care se pune este insa aceea ca, in actiunea de instituire a unor masuri punitive impotriva rau-platnicilor, autoritatile sa respecte legea. Altfel, orice actiune peste lege, indreptata impotriva unui debitor, poate fi considerata anormala intr-un stat de drept care se pregateste sa se alature familiei europene.

Dar sa revenim la cazul ANAF - Gigi Becali. Asa cum am spus, ANAF a instituit sechestrul asiguratoriu asupra bunurilor mobile si imobile ale "debitorului Gigi Becali", in conformitate cu prevederile articolului 125 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Ce spune respectivul articol din Codul de procedura fiscala, intitulat "Poprirea si sechestrul asiguratoriu"? In esenta, acesta prevede, la alineatul 2, ca "se dispun masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia cand exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa-si ascunda ori sa-si risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea (...)". Coroborand comunicatul ANAF cu articolul mentionat mai sus se intelege ca averea lui Gigi Becali a fost pusa sub sechestru deoarece acesta ar fi debitor la stat. Surprinzator insa, in calitate de persoana fizica, acesta nu are nici o datorie catre buget. Atunci de ce ANAF a instituit sechestru pe averea sa? Raspunsul ANAF ar fi acela ca SC Steaua Bucuresti SA, la care Becali ar fi asociat si administrator, ar fi insolvabila si ar avea debite catre stat in suma de peste 416,699 milioane de lei vechi, care nu mai pot fi recuperate. Surprinzator insa, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice nu figureaza nici o companie care sa inregistreze debite catre stat avand denumirea SC Steaua Bucuresti SA. Conform informatiilor publice comunicate de MFP si ANAF, singurele entitati debitoare catre stat (la data de 30.09.2005) care contin denumirea "Steaua" sunt SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA (n.r. - in care Gigi Becali este implicat financiar) si Fotbal Club Steaua Bucuresti. Curios lucru insa, conform unui certificat fiscal emis recent de catre Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti - sector 5 Bucuresti, SC Fotbal Club Steaua SA nu figureaza ca debitor la bugetul consolidat al statului: "SC Fotbal Club Steaua SA, cu adresa in Calea 13 Septembrie nr. 90, inregistrata la Registrul Comertului pe 19.02.2003, nu figureaza, la 30 iunie 2005, cu datorii la buget". In ciuda acestor evidente, aflat in conflict cu cluburile de fotbal care inregistreaza debite catre stat, Sebastian Bodu - seful ANAF - sustine contrariul, el afirmand ca pe primul loc in topul datornicilor este clubul patronat de Gigi Becali, adica SC Fotbal Club Steaua SA.

ANAF o scalda: ba e AS Steaua, ba e SC FC Steaua SA

Studiind comunicatul ANAF, emis luni, se observa ca Fiscul pomeneste la un moment dat in cazul Becali de... AS Steaua. "Imediat ce procedurile propriu-zise de recuperare se vor finaliza prin declararea insolvabilitatii AS Steaua si angajarea raspunderii personale a celor care au provocat aceasta insolvabilitate, sechestrul asigurator se va transforma in sechestru executor, adica se va scoate la vanzare averea debitorului, sustine ANAF, lasand sa se inteleaga din acest enunt ca debitorul pentru care s-a luat masura punitiva impotriva lui Becali este AS Steaua - entitate avand adresa in Bd. Ghencea nr. 45 (in care a fost implicata familia magnatilor Paunescu, care se regaseste in actionariatul SC Fotbal Club Bucuresti SA, fiind deci o persoana juridica distincta de cea controlata de Gigi Becali).

AS Steaua are datorii la stat, dar... nu exista in baza de date a MFP

In mod cu totul curios, AS Steaua nu figureaza deloc pe site-ul MFP sau in evidentele facute publice de catre ANAF ca fiind debitor catre bugetul consolidat al statului. Cu toate acestea, ANAF recunoaste in comunicatele sale ca buba scandalului iscat acum doua zile o reprezinta AS Steaua.

Pornind de la aceste inadvertente, se pune intrebarea cine are datorii la stat: AS Steaua sau SC Fotbal Club Steaua SA? Presupunand ca societatea comerciala in care este implicat direct Becali - in calitate de persoana fizica - ar avea debite catre stat, conform legii fiscale, ANAF ar fi trebuit sa dispuna, in prealabil, masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului invocat, precum si asupra veniturilor acestuia. Adica impotriva SC Fotbal Club Steaua Bucuresti SA - societate la care Gigi Becali este implicat, nicidecum direct asupra averii personale a acestuia. Legea spune ca sechestrul asigurator asupra averii personale detinute de Gigi Becali se putea face numai dupa ce societatea mentionata era declarata insolvabila de catre un judecator in cadrul unei proceduri judiciare a falimentului initiata de catre ANAF si s-ar fi demonstrat reaua-credinta a administratorului acesteia (inclusiv a persoanelor care au administrat societatea de la infiintare si pana la venirea finantatorului din Ghencea).

"Daca Bodu era sigur ca Becali are datorii personale, emitea direct titlu executoriu"

Pozitia de mai sus a fost impartasita si de catre specialisti in domeniul fiscal, precum si de catre diversi avocati. "Opinia mea, formata in urma consultarii cu specialisti in domeniu, este ca procedura initiata de Bodu e ilegala si se poate pune problema savarsirii de infractiuni de catre acesta sau de catre persoanele care au initiat aceasta actiune. El trebuia sa se duca mai intai la societatea unde Gigi Becali e asociat sau actionar, pentru ca el ca persoana fizica nu are nici o datorie. Pentru a se demonstra ca societatea pe care o administreaza e insolvabila trebuia sa se recurga la procedura judiciara. Nu putea sa constate acest lucru Bodu sau organul fiscal. El a spus direct ca societatea la care Becali e actionar e insolvabila, ceea ce nu e normal atata vreme cat nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila", a declarat, ieri, reputatul avocat Aurelian Pavelescu. "Sechestrul asiguratoriu este o institutie care nu are compatibilitate cu organul fiscal. Sechestrul asiguratoriu se depune de catre creditorii care au un proces in curs, derulat in instanta. Atunci, creditorii, ca sa isi asigure executarea in eventualitatea in care ar castiga procesul, cer judecatorului sa instituie sechestru asiguratoriu. In situatia organului fiscal, el emite titlu executor direct, nu mai are nevoie de sechestru asiguratoriu. Organul fiscal emite direct titlu executoriu, nu are nevoie de sechestru asiguratoriu, decat daca are nevoie de circ, cum s-a intamplat acum. Aceasta masura dispusa de catre Sebastian Bodu este una pur si simplu mediatica, de imagine. Daca Bodu era sigur ca Becali are datorii personale, emitea direct titlu executoriu, nu mai avea nevoie de alte asigurari", a mentionat Pavelescu, care a tinut sa precizeze ca "procedura la care a recurs Bodu e profund nelegala si il expune unei plangeri penale sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu". "Am vorbit cu specialisti in domeniu si am ajuns la concluzia unanima ca ceea ce a facut Sebastian Bodu este ilegal. In aceasta situatie, el nu mai are decat sansa de a-si da demisia sau de a fi demis. Simpla sa aparitie pe toate canalele mediatice si afirmatiile pe care le-a lansat sunt devastatoare pentru el". El a spus ca e anormala inclusiv decizia ANAF de a pune sechestru pe intreaga avere a lui Becali in conditiile in care aceasta este de cateva zeci sau sute de ori mai mare decat debitul. "In mod normal, sechestrul asiguratoriu pe averea lui Becali trebuia instituit doar dupa declararea de catre un judecator a insolvabilitatii societatii pe care acesta o administreaza si a demonstrarii relei-credinte a acestuia in gestionarea societatii. Mai mult, anterior instituirii sechestrului asiguratoriu trebuia facuta o evaluare a averii acestuia pentru a se pune sechestru doar pe anumite bunuri pana la concurenta debitului invocat".

Becali s-a adresat MFP si da in judecata ANAF

Surprinzator, o serie de avocati contactati ieri sustin ca actiunea sefului ANAF expune statul la un mare pericol, pentru ca Gigi Becali poate sa se indrepte impotriva statului si sa obtina despagubiri daca probeaza ca insolvabilitatea AS Steaua nu s-a datorat relei sale intentii, iar masura instituirii sechestrului asiguratoriu pe intreaga sa avere i-a cauzat prejudicii.

De remarcat faptul ca, ieri, Gigi Becali s-a prezentat la sediul MFP cu o serie de avocati si a depus o contestatie la masura dispusa de ANAF, anuntand ca va da in judecata ANAF. Surprinzator, desi este cunoscut ca fiind o persoana colerica, el a avut o atitudine foarte civilizata, fapt care i-a surprins si pe finantisti.

Ovidiu Zara

Curentul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1324 ori