Taxa auto, calculata dupa placul Fiscului

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 10:49
1548 citiri
Taxa auto, calculata dupa placul Fiscului

Pentru ca taxa pe poluare nu a fost clar reglementata prin lege, autoritatile fiscale vin cu lamuriri care lasa loc de interpretari.

Cu toate ca, in ultimii doi ani, guvernul a dat cinci ordonante de urgenta pentru taxa de poluare, exista inca situatii intalnite frecvent care "i-au scapat" nereglementate.

Cum textele actelor normative au fost redactate in graba, autoritatilor nu le-a ramas decat sa transmita administratiilor financiare circulare interne care sa elucideze nelamuririle din ordonante. Insa si acestea lasa loc la interpretari, fapt ce le permite organelor fiscale sa calculeze discretionar nivelul taxei de poluare.

Reguli duble de calcul al taxei

Majoritatea celor care au depus contestatii, au primit doar raspunsuri negative pe motiv ca "Achizitia in vederea inmatricularii trebuia sa fi fost efectuata de aceeasi persoana care solicita calculul taxei pe poluare". Acest fapt nu este insa specificat in lege.

Definitia termenului de „autovehicule achizitionate in vederea inmatricularii in Romania inainte de data de 15 decembrie 2008” din OUG 7/2009 nu prevede acest criteriu. Din acest motiv, conducerea ANAF a transmis directiilor finantelor publice din teritoriu o serie de precizari „in vederea aplicarii unitare” a reglementarilor privind taxa de poluare.

In document se spune ca „legiuitorul a considerat ca autovehiculele achizitionate in vederea comercializarii nu ar trebui incadrate in categoria autovehiculelor pentru care se aplica” taxa redusa. Deci, ramane la latitudinea lucratorilor Fiscului sa stabileasca nivelul taxei de poluare pentru fiecare caz in parte.

Pentru a reusi sa inmatriculati masina fara sa platiti taxa, trebuie sa va inarmati cu multa rabdare. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, procesul poate dura intre una si sase luni. In plus, trebuie sa suportati costurile cu taxa de timbru si onorariul avocatului, de 100-500 de euro, cheltuieli care vor fi recuperate.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#fisc, #lege, #poluare, #taxa , #stiri Gheorghe Piperea