Romania si Bulgaria, singurele state UE fara reglementare a falimentului persoanelor fizice

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 13:56
1803 citiri
Romania si Bulgaria, singurele state UE fara reglementare a falimentului persoanelor fizice

Romania si Bulgaria sunt singurele state din Uniunea Europeana care nu au reglementat, printr-o lege generala sau speciala, insolventa persoanelor fizice, a declarat, joi, Gheorghe Piperea, managing partener la Piperea&Asociatii, birou de avocatura specializat in faliment si insolventa.

"O reglementare a insolventei persoanelor fizice este imperios necesara. Desi bancherii nu sunt de acord, persoanele fizice aflate intr-o stare de supraindatotare nu au niciun fel de protectie. Cred ca va fi bine si pentru banca, desi unii bancheri resping un astfel de proiect", a spus Piperea la seminarul "Cum te poate proteja insovelnta de creditori", organizat de Ziarul Financiar.

El a criticat pozitia Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), care se opune unei astfel de legi, aratand ca argumentele bancherilor nu sunt solide. Piperea a citat dintr-un raspuns al ARB, in care se arata ca "in Europa sunt foarte putine tari ce au reglementat falimentul persoanelor fizice, acestea facand parte din randul «statelor dezvoltate»".

"Este o jignire la adresa clientilor, care sunt priviti ca avand obisnuinta de a nu isi plati datoriile. Haideti sa dam mai multa incredere romanilor", a spus Piperea. El a explicat ca, dupa modelul legii falimentului personal din SUA, instantele vor putea stabili daca o persoana se afla in insoventa scuzabila sau faliment fraudulos.

In cazul unui faliment scuzabil, orice persoana are dreptul la un nou inceput, asa cum si companiile sunt protejate prin lege pentru a trece de o perioada dificila printr-un plan de reorganizare. El a dat exemplul persoanelor disponibilizate sau care au avut reduceri drastice de salariu si au contractat credite pe care nu le mai pot acoperi in prezent.

Potrivit lui Piperea, bancile nu ar mai fi obligate sa constituie provizioane pe perioada procedurii de insolventa. El sustine, de asemenea, ca institutiile de credit din Romania nu sunt obligate, de fapt, nici in prezent sa constituie provizioane pentru imprumuturile acordate companiilor care intra in procedura de insolventa, desi unele banci continua sa o faca, relateaza Mediafax.

Mai mult, Piperea afirma ca Romania este obligata, potrivit directivelor europene aplicabile direct in legislatia romaneasca, sa reglementeze falimentul personal. Desi in lipsa unei reglementari in legislatia nationala, se va putea cere protectie in instanta pentru o persoana fizica pornind de la directiva europeana. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#faliment, # insolventa, # UE, # bancheri, # credite , #stiri Gheorghe Piperea