Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Peste 100.000 de romani sunt in procedura de executare silita

Peste 100.000 de romani sunt in procedura de executare silita

Peste 100.000 de persoane fizice din Romania sunt in procedura de executare silita pentru ca nu si-au platit ratele la banci si exista o banca din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silita, a declarat miercuri pentru NewsIn avocatul Gheorghe Piperea, specialist in insolventa si faliment. 

"In luna februarie a fost o explozie de cereri de executare silita pentru persoanele fizice din partea bancilor, iar numarul acestora a depasit 20.000 la o banca din Top 5.

Dintre acestea, cele mai multe solicitari sunt pentru credite de nevoi personale de 30.000-40.000 lei", a afirmat Piperea, fondator al societatii "Piperea & Asociatii", specializata in faliment si insolventa.


"Este vorba despre acele persoane care au contractat credite in asa-zisa perioada de boom economic si acum nu-si mai pot plati creditele pentru ca li s-au redus salariile sau au fost trimisi in somaj", a completat el.


Aceasta crestere a numarului de executari silite se va reflecta in pretul caselor si al terenurilor, care va atinge in luna iunie un minim ul ultimilor trei ani, estimeaza avocatul.


"Pretul constructiilor si al terenurilor se va prabusi si am putea vorbi despre o relansare a vanzarilor in acest domeniu, intrucat vom vorbi de preturi aflate mai aproape de realitate, respectiv de 50% din valoarea caselor din 2007 sau de 30% din pretul terenurilor din acea perioada", a apreciat Piperea.


Valoare de piata de 600 euro/mp la apartamente noi


Avocatul estimeaza ca pretul real de vanzare a unui apartament nou este in acest moment de 700-800 de euro, insa va cobori in urmatoarele trei luni la 600 de euro "ca urmare a presiunii aparute in piata in urma vanzarii activelor neperformante a bancilor".


"In doua, trei luni putem vorbi despre o reasezare a preturilor, deoarece legea spune ca dupa mai multe licitatii banca poate vinde o casa si la 1% din valoarea la care a fost evaluata initial", a explicat Piperea.


"Vom asista la scaderea drastica a preturilor de vanzare si exista potential pentru scaderea pretului de vanzare a unui apartament la 600 de euro pe metru patrat.


Acest lucru va atrage dupa sine scaderea pretului de vanzare a apartamentelor vechi, iar un apartament din zonele accesibile ale Bucurestiului va ajunge sa coste 400-500 de euro pe metru patrat", a mai spus el.


Pretul mediu de vanzare al terenurilor centrale va cobori la 500-600 euro/mp in zonele centrale ale Capitalei si la 1.500-2.000 euro in zonele ultracentrale, precum Primaverii, anticipeaza avocatul. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1939 ori