De ce in Romania nu va functiona impozitarea averilor

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 09:09
1748 citiri
De ce in Romania nu va functiona impozitarea averilor

Taxele de solidaritate pentru cei cu averi sau venituri foarte mari sunt aplicate cu succes in Europa de mai multi ani si au devenit recent si sursa de inspiratie pentru autoritatile de la Bucuresti.

Totusi, ce sanse sunt ca impozitul de 1% pentru averile de peste 450.000 de euro din Romania sa aiba acelasi succes?

Succesul impozitului depinde in mare masura de eficienta autoritatilor, afirma expertii in probleme fiscale. Acestia precizeaza ca tarile care au un astfel de impozit au si cota progresiva, iar in lipsa unor legi si institutii puternice precum cele din Europa, impozitul nostru doar va incuraja scoaterea capitalului din tara si evaziunea fiscala.

Dar pana sa se ajunga la efectele negative, suprataxarea bogatilor ar putea sa fie considerata neconstitutionala pentru ca incalca unele articole privind discriminarea din Constitutie, dar si din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Problema constitutionalitatii acestui tip de impozit este intens discutata si in Germania de mai multi ani.

Cum arata impozitul in Germania si Franta?

Taxa de solidaritate din Germania este de 5,5% din valoarea taxei de venit sau de corporatie, insa este doar un impozit temporar. El a fost introdus pentru prima oara in 1991 dupa unificarea Germaniei, iar valoarea lui s-a schimbat de mai multe ori de atunci.

Nu platesc taxa de solidaritate cei care au un impozit de venit anual de pana la 972 de euro sau 1.944 de euro in cazul cuplurilor casatorite. Deasupra acestui nivel, procentul creste pana ajunge la 5,5% pentru un impozit pe venit de 1.340,60 de euro sau 2.681, 38 de euro pentru cuplurile casatorite.

De exemplu, daca o persoana are de platit un impozit pe venit de 10.000 de euro, atunci va mai avea de platit inca 550 de euro in semn de solidaritate. Trebuie precizat ca Germania are un impozit progresiv care variaza intre 14% si 45%.

Averile mari sunt impozitate suplimentar si in alte tari, printre care Franta, Elvetia, Liechtenstein si Norvegia. Astfel, in Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru averile de peste 770.000 de euro variaza intre 0,55 % si 1,80 %, procentul din urma aplicandu-se pentru activele a caror valoare depaseste 16,02 milioane de euro. Sunt excluse, insa, drepturile de autor, colectiile de arta si veniturile din pensiile private. In 2007, impozitul a adus 4,42 de miliarde de euro la bugetul de stat.

In Elvetia, taxa pe avere difera de la un canton la altul si variaza in jurul procentului de 1,5 % in majoritatea cazurilor. In cantonul Zurich este 0,3%. Rezidentii platesc anual taxe pe avere in functie de totalitatea bunurilor pe care le detin in tara, in timp ce nerezidentii trebuie sa plateasca o taxa pe avere anuala pe bunurile derivate de la intreprinderile si imobilele situate in Elvetia.

In tarile nordice, unde exista tot cota progresiva de impozitare, se inregistreaza unele dintre cele mai mari taxe pe venituri. Orice venit anual mai mare 45.000 de euro se taxeaza in Danemarca cu 59%. In acelasi timp, Suedia taxeaza cu 31% veniturile anuale mai mici de 23.000 de coroane si cu 56% veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 euro.

Piperea: Romania are un Fisc impotent si incompetent

Daca Europa are astfel de impozite, de ce nu am putea si noi sa imbogatim bugetul de stat? Avocatii specializati in probleme fiscale spun ca nu ar fi aplicat ca in Europa si nici nu avem institutii puternice care sa vegheze sistemul fiscal.

"Alte state europene au aplicat cu succes o astfel de masura, dar faptul ca a avut succes intr-o alta tara nu este o garantie ca poate avea si in Romania. Este o masura populista a guvernului si doar atat. In primul rand, in alte state europene civilizate exista impozit progresiv. Acolo problema se rezolva simplu.

Castigi mai mult, platesti mai mult. Dar a pune 1% impozit pe averea unui om nu mi se pare in regula. Pui impozit pe veniturile pe care le realizeaza intr-un an. Dar nu pe avere", a declarat pentru Ziare.com avocatul Ionut Mateescu.

De aceeasi parere este si avocatul Gheorghe Piperea, care atrage atentia ca impozitele pe avere din Europa sunt doar temporare. El a adaugat ca si in Romania ar putea sa fie tot temporar, dar tot temporar a fost si impozitul minim.

"E extrem de periculos pentru Romania sa se puna un impozit pe avere chiar si cu caracter temporar cum e in Franta sau Germania. Pentru ca guvernul Romaniei, cand va vedea ca se pot obtine niste banuti din el, il va pastra acolo.

Fara sa isi dea seama de impactul indirect asupra economiei. Adica scaderea drastica a economisirii si scaderea drastica a investitiilor. Sau fara sa-si dea seama de impactul asupra evaziunii fiscale practicare prin ascunderea averilor respective in alte tari mai insorite", a explicat Gheorghe Piperea.

El a adaugat, de asemenea, ca ar fi foarte dificil pentru Romania sa administreze un astfel de impozit pe avere pentru ca nici nu stim cate si ce fel de averi avem. Piperea a dat ca exemplu institutiile din Franta si Germania, care nu tin cont de numele celui care incalca legea.

"In Franta si in Germania exista un Fisc temut de toata lumea si care are proceduri foarte clare. Acolo e suficient sa fii suspectat ca ai finantat cu mai mult decat spune legea o campanie electorala si s-a terminat cu cariera ta si ca om de afaceri si ca politician.

Ma refer la Liliane Bettencourt, cea mai bogata femeie din Franta, care a fost obligata sa isi aduca banii din Elvetia in Franta si care intre timp a fost pusa si sub acuzare pentru ca se pare ca a finantat ilegal campania electorala a presedintelui Sarkozy. Acea femeie are si consultanti fiscali platiti cu milioane de euro si avocati platiti cu milioane de euro. Si totusi, Fiscul francez a reusit sa o puna la respect", a mai declarat Gheorghe Piperea pentru Ziare.com.

"Avem noi asa ceva in Romania. Pe de-o parte avem un Fisc care este impotent, pe de alta parte un Fisc incompetent", a adaugat avocatul.

Guvernul Boc lucreaza la un proiect care porneste de la propunerea UNPR si care prevede impozitarea suplimentara a averilor mari, considerand ca aceste averi nu sunt impozitate la valoarea reala. Saptamana trecuta, UNPR a anuntat ca a finalizat proiectul de lege privind introducerea taxei de solidaritate care ar urma sa fie platita de persoanele fizice ce detin locuinte, terenuri, avioane, elicoptere si ambarcatiuni a caror valoare insumata depaseste 450.000 de euro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozitarea, #averilor, #romania , #stiri Gheorghe Piperea