Vezi bugetul pe 2011, aprobat de Guvern

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 00:36
1967 citiri
Vezi bugetul pe 2011, aprobat de Guvern

Ministrii au aprobat forma finala a proiectului Legii bugetului de stat si celei a bugetului asigurarilor sociale de stat, urmand ca cele doua proiecte sa fie remise Parlamentului pentru dezbatere si aprobare, potrivit Newsin.

"Este pentru prima data cand bugetele au la baza indicatorii macroeconomici si putem spune ca acestia arata o revenire a economiei. Desi multe voci sustin ca guvernul Boc nu are viziune, putem spune ca in 2011 avem o crestere economica de 1,5%, lucru validat si de organismele internationale", a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, la finele sedintei de Guvern desfasurate luni seara.

Proiectul prevede o reducere a deficitului bugetar de la 6,8% la 4,4%, Ialomitianu apreciind ca in 2012 este posibil ca Romania sa se incadreze intr-o limita a deficitului de 3%, obligatie prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

"Bugetul se bazeaza pe reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, cu asistenta sociala, cu bunuri si servicii, iar cheltuielile pentru investitii cresc de la 33,9 la 25,1 miliarde lei. O sa avem un stat care cheltuieste mai putini bani pentru functionare si mai multi bani pentru investitii. Legat de venituri, avem o crestere semnificativa a impozitelor indirecte si a contributiilor de asigurari sociale, deci veniturile sunt asigurate pentru plata salariilor si pensiilor", a spus ministrul.

Conform estimarilor sefului Finantelor Publice cresterea incasarilor din TVA va fi de la 39 miliarde lei in 2010 la 46 de miliarde in 2011, iar la accize de la 17,4 la 18,4 miliarde lei.

Aceasta crestere este preconizata a se face ca urmare a reducerii evaziunii fiscale si prin alinierea nivelului accizelor la tigari la cel prevazut in directivele europene.

De altfel, veniturile din accize au crescut si in 2010, in comparatie cu anul precedent.

In schimb, bugetul de stat va trebui sa suporte si in 2011 deficitele bugetelor de asigurari.

"Bugetul asigurarilor sociale nu este sustenabil: in 2011 vom transfera de la bugetul de stat 13,9 miliarde de lei, un efort destul de mare, iar pentru bugetul pentru somaj vom avea o subventie de 3 miliarde lei", a precizat Ialomitianu.

Mai mult, in bugetul de stat sunt prevazute cheltuieli mai mari pentru salariile de baza ale unor ministere precum cel al Administratiei si Internelor si cel al Apararii Nationale.

"Cei din MAI si MApN vor trebui sa contribuie la bugetul de asigurari sociale atat angajatorii, cat si angajatii. Pentru angajati, salariile au fost majorate cu acele contributii sociale fara sa piarda prin aceasta plata a contributiilor", a explicat ministrul.

Pentru a completa prevederile Legii bugetului de stat, Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta privind unele masuri financiar-bugetare prin care se extind constrangerile bugetare privind angajarea personalului din institutiile bugetare si pentru 2011, adica pe sapte posturi vacante se face o angajare.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#buget, #crestere economica, #deficit, #investitii, #salarii, #asigurari sociale , #stiri Gheorghe Ialomitianu