Proprietarii de masini au primit 20 de milioane din taxa auto, in primele 4 luni

Marti, 24 Mai 2011, ora 16:47
1681 citiri
Proprietarii de masini au primit 20 de milioane din taxa auto, in primele 4 luni

Proprietarii de masini au primit inapoi de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala 19,65 milioane lei, reprezentand taxa de poluare pentru primele patru luni ale anului. Valoarea totala a taxei a fost anul trecut de 45,9 milioane lei, potrivit datelor ANAF citate de NewsIn. 

Valoarea sumelor restituite din veniturile colectate la taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule la prima inmatriculare si ulterior la Fondul pentru Mediu a fost, in perioada ianuarie-aprilie 2011, de 19,65 milioane lei, se arata in datele furnizate de Administratia Nationala de Administrare Fiscala.

Anul trecut, valoarea sumelor restituite, de 45,93 milioane lei, a fost mai mica cu 24% comparativ cu nivelul din 2009, de 61,22 milioane lei.

In 2008, proprietarii de masini au primit inapoi 2,78 milioane lei. In primele patru luni din 2011, proprietarii de masini au contribuit la Fondul de mediu prin taxa de prima inmatriculare cu 126 milioane lei.

Anul trecut, sumele totale adunate la Fondul de Mediu au fost de 830 milioane lei, iar in 2009 de 702,1 milioane lei. In 2008 a fost colectata cea mai mare suma, respectiv 1,22 miliarde lei, in timp ce in 2007 valoarea totala a fost de 867,8 milioane lei.

Taxa pe poluare instituita prin reglementarea autoritatilor romane este contrara dreptului Uniunii Europene (UE), iar efectul sau este sa descurajeze importul si punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre, a decis in aprilie Curtea de Justitie a UE.

Comisia interministeriala pentru modificarea taxei de prima inmatriculare va finaliza analiza in urmatoarele saptamani si va prezenta Guvernului un proiect de act normativ in vederea aprobarii.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat marti ca sunt mai multe variante, Ministerul Mediului urmand sa prezinte cea mai buna solutie, iar decizia se va lua in Guvern.

"Eu spun ca trebuie sa luam o decizie privind respectarea hotararii Curtii, iar acesta este lucrul cel mai important pentru Romania.

Romania trebuie sa respecte hotararile organismelor internationale.

Se fac analize legate de impact. Romania asigura surse pentru despagubiri, poate sa le esaloneze", a mai spus Ialomitianu.

Fondurile provenite din colectarea taxei pe poluare constituie peste 80% din sursa de venit a Administratiei Fondului pentru Mediu, care finanteaza programe si proiecte de mediu cu rezultate concrete si imediate, cum este si Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national (programul Rabla), Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate, Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa, hidro si Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa poluare, # taxa auto, # bani restituiti anaf, # taxa prima inmatriculare , #stiri Gheorghe Ialomitianu