Nemultumiti de salariul minim propus, sindicalistii continua protestele

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 22:03
1428 citiri
Nemultumiti de salariul minim propus, sindicalistii continua protestele

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania nu va renunta la proteste, a anuntat sambata presedintele CSDR Iacob Baciu dupa ce, la intalnirea cu premierul Emil Boc, sindicalistii au propus ca salariul minim sa fie 750 lei, iar Boc a propus 640 lei, potrivit Newsin. 

Baciu a relatat ca, la intalnirea reprezentantilor CSDR cu premierul, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu si ministrul Muncii, Ioan Botis a fost atinsa si problema "cea mai sensibila" a valorii salariului minim.

"Pozitia Confederatiei noastre a fost ca salariul minim sa fie 750 lei. Ne-am dus cu aceeasi pozitie la intalnire si ne-am mentinut-o. Sunt discutii, in momentul de fata premierul s-a pronuntat la 640 lei, nu am acceptat si ramane sa mai discutam", a relatat presedintele CSDR.

Potrivit acestuia, sindicalistii si-au exprimat nemultumirea privind coeficientii de salarizare, iar premierul a dispus ca acestia sa fie reanalizati.

"A fost un angajament ferm luat, tinand cont de legea unica de salarizare, privind coeficientii si grila de salarizare. Au fost nemultumiri din partea celor din invatamant, sanatate, cultura.

Premierul a dispus ca, la nivelul Ministerului Muncii si al Finantelor, sa fie reanalizati coeficientii si sa fie discutati de asa maniera incat sa se rezolve problema ca si prioritate: sanatatea, educatia, invatamantul", a mai spus Baciu.

El a subliniat ca CSDR isi va respecta programul anuntat.

"Pe 5 octombrie, Federatia din invatamant are miting in Bucuresti, la care vor participa peste 10.000 oameni. Ramane ca marti sa avem o intalnire cu colegii din celelalte confederatii si, dupa inchiderea mitingului, sa ne stabilim obiectivele comune", a precizat presedintele Confederatiei.

Baciu a explicat ca, in urma discutiilor de la Guvern, s-a cazut de comun acord ca, pana pe 5 noiembrie, sa fie promovata o noua lege a dialogului social.

"Stie toata lumea ca la nivelul primariilor, prefecturilor si consiliilor judetene, inclusiv la nivel central, nu functioneaza dialogul social. Am insistat foarte mult sa fie o lege organica, sa se creeze drepturi si obligatii pentru cei care sunt in comisiile de dialog social", a explicat el.

Potrivit lui Baciu, tot pana pe 5 noiembrie, Guvernul s-a angajat sa finalizeze legea inspectiei muncii, "tinand cont de numarul de accidente si boli profesionale".

De asemenea, a anuntat presedintele CSDR, s-a stabilit ca Consiliul National de Pregatire a Adultilor sa fie scos de sub tutela ministerului Educatiei, in termen de o saptamana.

"La insistenta celor din industrie, s-a pus in discutie somajul tehnic, premierul a spus ca va analiza aceasta problema si va lua o deciziei si ne-a dat speranta ca incearca sa gaseasca o formula corespunzatoare pentru ca, in momentul de fata, marea majoritate a celor din industrie au spus ca e necesara si o asmenea lege, cum a fost pana acum", a mai spus Baciu.

La randul sau, presedintele FSLI, Aurel Cornea, l-a anuntat pe premier ca, marti, FSLI organiza mitingul anuntat in Piata Victoriei, tema fiind "Salvati invatamantul romanesc".

"Azi am reiterat premierului problemele noastre fundamentale: legea salarizarii, care nu ne satisface din punctul de vedere al coeficientilor. Dorim ca acest coeficient sa creasca pe tot palierul, de la invatator pana la profesor grad I cu studii maxime si vechime maxima.

Pentru legea salarizarii in 2011, ne-am exprimat nemultumirea cu privire la echivalentul coeficientul 1= 600 RON. Nu ne satisface faptul ca, prin aceasta lege, nu se revine la salariul din 2009. Concluzia a fost ca saptamana viitoare sa continuam negocierile si, eventual, sa se gaseasca o alta formula de reasezare a coeficientilor", a spus Cornea.

Si reprezentantii medicilor l-au informat pe premier ca sunt nemultumiti de grila de salarizare, explicand ca au obtinut de la premier posibilitatea de a negocia coeficientii de salarizare, incepand de saptamana viitoare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salariu minim, #sindicalisti, #boc, #greva , #stiri Gheorghe Ialomitianu