Modificarile fiscale si de venituri, de la 1 ianuarie

Miercuri, 29 Decembrie 2010, ora 12:40
1806 citiri
Modificarile fiscale si de venituri, de la 1 ianuarie

Cresterea taxei auto si a accizelor, posibilitatea ca microintreprinderile sa opteze pentru un impozit de 3% pe venit, contributii de sanatate impuse mai multor pensionari, dar si cresterea plafonului de garantare a depozitelor se numara printre principalele modificari aplicate de la 1 ianuarie, anunta Mediafax.

Astfel, taxa de poluare auto va fi majorata, din 2011, in medie cu 45-50% fata de nivelul actual, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehiculele poluante intr-un grad mai ridicat, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.

Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru inmatricularea unei masini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

Acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona, respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri.

Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.

Microintreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie anul viitor, sa opteze intre plata impozitului de 16% din profit si o taxa de 3% din venituri.

Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior un venit de pana la 100.000 de euro.

Totodata, plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepand cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel putin 100.000 euro.

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2011 vor fi obligate sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate circa doua milioane de noi contributori la sistem.

Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste cu jumatate de punct procentual anul viitor, la 3% din veniturile brute ale salariatilor.

Alte modificari importante se refera la cresterea impozitului cu aproape 100% pentru vehiculele de transport marfa de peste 12 tone si pentru combinatiile de autovehicule (vehicule articulate sau trenuri rutiere) de aceeasi capacitate.

De exemplu, pentru un vehicul cu doua axe cu o masa de 15-18 tone cu suspensie pneumatica sau echivalent care asigura servicii de transport exclusiv intern, impozitul creste de la 278 lei in acest an la 517 lei pentru 2011. Daca vehiculul are alt sistem de suspensie taxa va fi majorata de la 630 lei la 1.169 lei.

In cazul in care masinia respectiva transporta marfa in strainatate, taxa creste de la 397 lei la 517 lei (suspensie pneumatica), respectiv de la 899 lei la 1.169 lei (alt tip de suspensie).

Sumele cheltuite de firme pentru masinile folosite la transportul de persoane, cu maximum noua locuri, nu vor fi considerate nici anul viitor drept cheltuieli deductibile, deoarece Guvernul va extinde pana la sfarsitul anului 2011 valabilitatea acestei prevederi, introduse in aprilie anul trecut.

Astfel, perioada de limitare a deductibilitatii cheltuielilor privind combustibilul va fi prelungita pana la 31 decembrie 2011.

Limitele de despagubire pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) vor creste cu 40-50% in 2011 comparativ cu valorile din acest an.

Pentru pagube materiale, limita de despagubire va fi majorata cu 50%, la 750.000 de euro, comparativ 500.000 de euro in 2010.

Firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice, care va putea fi completata si in format electronic, depusa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

In prezent, firmele sunt obligate sa completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care doua la ANAF si trei pentru asigurari de sanatate, somaj si pensii.

Incepand cu 1 ianuarie, inspectorii de munca vor avea permanent dreptul de a intra in sediul unei firme pentru a verifica acte si vor putea dispune retragerea autorizatiei de functionare, cu suspendarea directa a activitatii, daca descopera incalcari flagrante ale legii.

Persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, cei mai afectati vor fi proprietarii de yachturi si vile, care cheltuiesc mult pentru vacante scumpe, dar fara sa justifice banii prin venitul declarat statului.

Verificarile nu vor viza insa si conturile bancare ale persoanelor fizice, dupa ce bancile comerciale au facut lobby si au reclamat pericolul unor retrageri masive din sistem.

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj.

Salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei.

Proiectul legii salarizarii unitare prevede ca salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor.

Tot din ianuarie se vor aplica si legile salarizarii unice si ordonanta de urgenta privind creditele populatiei, promulgate marti de presedintele Traian Basescu, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca actele normative respecta prevederile Constitutiei.

Mamele vor avea posibilitatea sa opteze si pentru un concediu de crestere a copilului pentru o perioada de doi ani, dar cu o indemnizatie cuprinsa intre minimum 600 lei si maximum 1.200 lei. Pentru un concediu de un an, indemnizatia maxima va fi de 3.400 lei.

Daca se intorc la munca inainte de sfarsitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o prima lunara de 500 lei pentru intregul interval de pana la 24 luni. Daca se intorc insa la munca dupa primul an de concediu pentru cresterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent.

Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care opteaza pentru concediu de doi ani cu indemnizatie maxima de 1.200 lei.

Mamele aflate deja in concediu de crestere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificari.

Somerii nu vor mai primi indemnizatie de somaj daca refuza un loc de munca, indiferent de distanta fata de localitatea de domiciliu in care se afla postul ofertat, sau nu participa la programe de formare profesionala.

Legislatia in vigoare sisteaza indemnizatia de somaj doar in cazul in care locul de munca refuzat este situat la o distanta de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu.

In plus, din 2011 firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice.

Declaratia va putea fi completata si pe un suport de hartie, pana la 1 iulie 2011, data dupa care documentul va fi depus lunar prin mijloace electronice.

Anul 2011 aduce modificari si in ceea ce priveste certificarea energetica a cladirilor. Astfel, proprietarii de locuinte vor fi obligati, de la 1 ianuarie, sa detina un certificat de performanta energetica a cladirii daca vor sa vanda sau sa inchirieze spatiile respective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#2011, #ianuarie, #modificari, #politica fiscala, #venituri , #stiri Gheorghe Ialomitianu