Ialomitianu: TVA de 5% nu va ieftini mancarea

Vineri, 25 Martie 2011, ora 11:47
1244 citiri
Ialomitianu: TVA de 5% nu va ieftini mancarea

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat vineri ca va avea o discutie cu deputatii pentru a se lua o decizie corecta in ceea ce priveste aplicarea cotei reduse la TVA-ul pentru alimente, deoarece o scadere majora a acestei taxe ar pune in pericol cheltuielile cu salariile, relateaza NewsIn.

"Va fi o reducere semnificativa si cred ca in Camera Deputatilor se va admite cererea de reexaminare.

O sa am o discutie cu colegii din Camera Deputatilor sa luam o decizie corecta, pentru ca in momentul in care reducem TVA-ul punem in pericol cheltuielile cu salariile, cheltuielile sociale si fondurile pentru investitii.

Romania nu poate sa-si permita in momentul de fata sa reduca TVA, chiar si la alimente", a spus Ialomitianu.

Mai mult, ministrul Finantelor sustine ca masura de reducere a TVA la unele produse ar putea genera fenomene de evaziune fiscala.

"Va spun din experienta, cand s-a aplicat cota de 9% si de 11%, preturile nu au scazut.

Mai mult decit atat, am depistat in perioada respectiva multe fenomene de evaziune, pentru ca se contrafaceau anumite bunuri care erau in sfera de 9%", a mai spus Ialomitianu.

Plenul Senatului a mentinut miercuri prevederea privind reducerea TVA la 5% la alimentele de baza, votand propunerea de respingere a cererii de reexaminare formulata de presedinte, cu 53 de voturi pentru, in timp ce 46 dintre senatori s-au impotrivit, iar unul s-a abtinut.

Cererea de reexaminare solicitata de presedinte s-a referit la faptul ca aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de baza conduce la scaderea incasarilor si implicit majorarea deficitului bugetar si imposibilitatea ca acesta sa fie mentinut in tintele stabilite de 6,8% in 2010 si 4,4 % in 2011.

De asemenea, seful statului sustine ca o noua modificare a TVA, dupa majorarea la 24%, ar conduce la lipsa de predictibilitate fiscala si legislativa, cresterea costului administrarii sistemelor operatorilor economici si la scaderea increderii investitorilor si a rating-ului de tara. 

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#cheltuieli cu salariile, #gheorghe ialomitianu, #reducere tva, #tva, #tva redus la alimente , #stiri Gheorghe Ialomitianu