Ialomitianu: tarile vecine au inceput sa scada impozitele

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 01:51
1266 citiri
Ialomitianu: tarile vecine au inceput sa scada impozitele

Reducerea contributiilor sociale va fi luata in calcul la jumatatea anului viitor, pentru a diminua costul cu forta de munca, mai ridicat decat in alte state, in conditiile in care tarile vecine au inceput sa scada impozitele, a declarat pentru ProTV ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, potrivit Mediafax.

"In politica fiscala cel mai bun lucru este stabilitatea. Imi doresc o politica fiscala stabila, dar in jur sunt tari care au inceput sa reduca impozitele. Exista o concurenta din partea vecinelor.

Avem trecut si in scrisoarea cu FMI si CE sa reducem contributiile sociale, intrucat costul fortei de munca este ridicat in comparatie cu alte tari. Se discuta la jumatatea anului 2011. Mi-as dori acest lucru", a spus Ialomitianu la Stirile ProTV.

Ministrul Finantelor spune ca orice reducere a acestor contributii va fi apreciata foarte mult de mediul de afaceri. "In 2011 trebuie sa fim prudenti. Politica fiscal bugetara este prudenta. Trebuie sa vedem momentul si sa analizam ce putem face.

Dar un lucru este cert, trebuie sa luam in calcul reducerea CAS, iar contributiile sociale vor fi luate in calcul la jumatatea anului pentru reducerea lor", a completat Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a mai spus ca institutia pe care o conduce lucreaza la depunerea unei declaratii unice privind contributiile sociale, de sanatate si impozitul pe venit.

Potrivit proiectului de buget pentru 2011 cotele de contributii sociale de stat vor fi mentinute in 2011 la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).

Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate raman de asemenea la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori. persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea trebuie in continuare sa comunice direct casei de asigurari veniturile, pe baza contractului de asigurare, pentru achitarea cotei de 5,5%.

Si contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj raman la acelasi nivel, de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala.

Pentru persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, contributia datorata ramane 1%. In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ialomitianu, #impozite, #contributii sociale , #stiri Gheorghe Ialomitianu