Ialomitianu: ne vom incadra in tinta de deficit bugetar

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 12:51
1444 citiri
Ialomitianu: ne vom incadra in tinta de deficit bugetar

Ministrul Finantelor Publice (MFP), Gheorghe Ialomitianu, a declarat sambata pentru NewsIn ca Romania se va incadra cu siguranta in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010, mentionand ca la sfarsitul lunii noiembrie deficitul bugetar estimat a urcat la 5,2% din PIB.

La finalul lunii octombrie, deficitul bugetului general consolidat a fost de 4,63% din PIB.

"Avem certitudinea ca ne vom incadra pana la sfarsitul anului in tinta de deficit bugetar de 6,8% pentru 2010", a mentionat Ialomitianu, care a adaugat ca in noiembrie cheltuielile bugetare au fost mai mari cu 3 miliarde lei decat incasarile.

"A fost un varf de incasari de venituri la sfarsitul trimestrului, astfel ca in luna octombrie veniturile au fost mai mari fata de luna noiembrie.

In noiembrie nu au fost incasate acele donatii de la trei societati comerciale, lucru care se realizeaza in luna decembrie", a explicat Ialomitianu.

In 2009, deficitul bugetar a urcat de la 5,98% din PIB in noiembrie, la 7,2% din PIB la sfarsitul anului.

Intrebat daca ar putea exista riscul ca in ultima luna a anului deficitul bugetar sa "sara" astfel incat sa fie depasit nivelul tintit pentru 2010, ministrul Finantelor a precizat ca au fost stabilite "niste restrictii" privind cheltuielile prin ordonanta 63.

Ialomitianu a explicat ca sunt foarte multe autoritati locale care doresc sa-si utilizeze banii prevazuti in buget spre finalul anului.

"Sunt foarte multe autoritati locale care doresc sa-si utilizeze banii prevazuti in buget. Prin ordonanta 63 am stabilit niste restrictii.

Speram ca nu vom avea aceeasi situatie ca in perioadele precedente. Noi i-am atentionat si am dat si o ordonanta in aceasta directie, ordonanta 63 in care s-a modificat legea Finantelor Publice", a mai spus ministrul Finantelor.

Deficitul bugetar
al Romaniei a ajuns la finalul anului trecut la 36,4 miliarde lei (8,6 miliarde euro), reprezentand 7,2% din produsul intern brut (PIB), in crestere de la 5,98% din PIB in noiembrie, insa s-a situat sub tinta de 7,3% din PIB (36,5 mld. lei) agreata cu Fondul Monetar International.

#ialomitianu, #deficit, #bugetar, #finante , #stiri Gheorghe Ialomitianu