Ialomitianu, catre cei cu averi si yachturi, dar care nu platesc impozite: Sa nu stea linistiti

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 11:28
1637 citiri
Ialomitianu, catre cei cu averi si yachturi, dar care nu platesc impozite: Sa nu stea linistiti

Ministrul Gheorghe Ialomitianu le-a transmis marti celor care au averi, yachturi si pleaca in vacante scumpe, dar nu-si platesc impozitele sa nu stea linistiti, anunta NewsIn.

"Pentru acele persoane fizice care nu-si declara veniturile, adica sunt in situatia sa aiba venituri foarte mari si impozite 0, averi foarte mari, dar fara sa aiba venituri a caror impozitare sa se fi facut in mod legal, le transmit ca nu pot sa stea linistiti. Adica nu pot sa aiba yachturi, vile si sa isi petreaca vacantele in locurile unde tarifele sunt extrem de mari, iar ei nu pot sa justifice prin veniturile declarate", a spus Ialomitianu, amintind de prevederea adoptata saptamana trecuta prin care veniturile care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 16%.

Guvernul a dispus infiintarea in cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica in raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel incat sa permita si impozitarea veniturilor "de natura necunoscuta".

Prin amendarea Codului Fiscal se urmareste fiscalizarea unor venituri nedeclarate de catre o persoana fizica, venituri a caror natura nu este depistata prin control, dar dovedite prin cheltuielile efectuate de catre respectiva persoana.

"Persoanele fizice care nu si-au declarat veniturile, iar in momentul controlului inspectia fiscala nu poate depista natura, acestea vor fi impozitate cu 16%", a anuntat saptamana trecuta ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu.

Astfel, inspectorii ANAF vor utiliza metode indirecte care nu au putut fi folisite pana acum, una dintre ele fiind metoda cheltuielilor efective care porneste de la premisa ca orice cheltuiala are o sursa care trebuie, in consecinta, impozitata.

Metoda fluxurilor financiare presupune impozitarea persoanelor care fac incasari si plati, dar nu declara venituri.

In al treilea rand, metoda patrimoniului va fi folosita pentru persoane care nu au declarat venituri, "dar are elemente de crestere de avere".

La randul sau, presedintele ANAF, Sorin Blejnar a spus ca decizia Guvernului va permite combaterea mult mai eficienta a evaziunii fiscale, prin intermediul unui departament specializat al Autoritatii.

"Sunt oameni care nu au ridicat niciodata dividende, nu au avut profit sau salarii mari, dar au avut un nivel de trai peste media europeana", a spus Blejnar precizand ca departamentul va putea investiga doar veniturile obtinute si nedeclarate la fisc dupa data intrarii in vigoare, adica 1 ianuarie 2011.

Conform estimarilor lui Blejnar, circa 200-300 de oameni ar putea fi cercetati in 2011 pe baza acestor modificari ale Codului Fiscal.

In acest sens, pe 15 ianuarie va sosi in Romania o misiune de asistenta tehnica din partea fiscului american, IRS, urmata de institutia similara din Franta, in luna februarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ialomiteanu, #impozitare, #venituri, #anaf, #metode , #stiri Gheorghe Ialomitianu