Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Angajarile din sectorul public, blocate si in 2011

Angajarile din sectorul public, blocate si in 2011

Guvernul a decis sa blocheze si in 2011 posturile prin angajarea doar a unui functionar la sapte posturi eliberate, motivand ca iesirea din recesiune este "inceata", si estimeaza astfel o reducere a costurilor de personal cu 350 mil. lei, dar si o scadere a incasarilor din taxele platite de angajati, informeaza Mediafax.

"Au fost extinse constrangerile bugetare la angajari si pentru anul 2011", a declarat, luni seara, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta, avizata de Executiv inca din luna noiembrie.

Ordonanta, obtinuta de MEDIAFAX, prevede suspendarea pana la 31 decembrie 2011 a procedurilor de ocupare prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice.

Actul normativ stabileste ca ocuparea posturilor vacante din toate institutiile si autoritatile administratiei centrale, indiferent de forma de finantare, poate fi aprobata doar de Guvern, prin memorandum, cu incadrarea intr-un procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se elibereaza, respectiv prin angajarea doar a unui functionar pentru sapte posturi vacantate.

Posturile libere din Senat si Camera Deputatilor sau din institutiile administratiei locale vor fi ocupate pe acelasi principiu, cu aprobarea ordonatorilor principali de credit.

Vor fi exceptate institutiile administratiei locale cu un numar de maximum 10 posturi aprobate, pentru care procentul in limita caruia pot fi ocupate posturile eliberate va fi de 50%, respectiv o angajare la doua locuri vacantate.

Cu conditia sa nu se majoreze numarul total de posturi aprobate prin buget la nivelul ordonatorului principal de credite, de la prevederile ordonantei de urgenta sunt exceptate posturile pentru inaltii functionari publici, functiile publice de conducere, posturile militare de conducere si functiile de director coordonator sau director coordonator adjunct al serviciilor deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale.

Pentru ocuparea posturilor vacante pe principiul o angajare la sapte posturi eliberate, ordonatorii principali de credite ai autoritatilor si institutiilor publice centrale au obligatia sa raporteze Ministerului Finantelor lunar, pana la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, numarul total al posturilor care s-au vacantat si care nu au fost ocupate.

Solicitarile de ocupare a posturilor vacantate vor fi efectuate de catre ordonatorii principali de credite in mod centralizat, pentru aparatul propriu si institutiile din subordine, cel mult o data pe luna.

In nota de fundamentare a ordonantei, Guvernul sustine ca blocarea posturilor este necesara pentru incadrarea in deficitul bugetar de 4,4% convenit cu FMI pe 2011, precum si pentru faptul ca "iesirea din recesiune se dovedeste inceata, pentru ca spatiul fiscal pentru impulsionarea economiei este mic".

"Se impune aplicarea si in anul 2011 a masurii de blocare a ocuparii posturilor vacante, fapt ce va permite reducerea cheltuielilor de personal pana la un nivel care sa reprezinte 7,5% din Produsul Intern Brut", se arata in nota de fundamentare.

Conform calculelor Guvernului, blocarea posturilor va conduce la o reducere a cheltuielilor de personal cu 350 milioane lei, dar si la o reducere cu 140 milioane lei a veniturilor colectate la bugetul consolidat din impozite platite de catre angajati, impactul bugetar global fiind astfel estimat la 210 milioane lei.

Guvernul mai sustine in document ca politica de diminuare a numarului de salariati pe baza plecarilor naturale din sistem a condus la reducerea a circa 46.000 de posturi si a contribuit la scaderea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane lei, dar atentioneaza in acelasi timp ca "pe viitor este necesara o abordare mai structurata a reformei in sectorul public".

Surse guvernamentale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Guvernul ia in calcul modificarea ulterioara a acestei ordonante, pentru a reglementa si cazurile "posturilor unice" prevazute in institutiile publice ale administratiei publice centrale sau locale.

"Este vorba de posturi precum cel de fochist la o scoala sau o gradinita, unde ocuparea postului este necesara si ar trebui altfel reglementata", au precizat sursele citate.

Guvernul mai arata in actul normativ ca politica de reducere a numarului de salariati pe baza plecarilor naturale din sistem a condus la reducerea a circa 46.000 de posturi si a contribuit la reducerea cheltuielilor de personal cu aproximativ 990 milioane lei, dar "pe viitor este necesara o abordare mai structurata a reformei in sectorul public". 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2400 ori