Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ialomitianu: Cresc salariile daca exista profit la companii

Ialomitianu: Cresc salariile daca exista profit la companii


Decizia de majorare a salariilor si pensiilor va depinde nu doar de evolutia veniturilor bugetare, ci si de rezultatele financiare ale companiilor in primul trimestru, care indica in ce masura cresterea economica din acest an va depasi 2%, a declarat vineri ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu

"In scrisorile cu FMI si Comisia Europeana este trecuta o fraza: cand situatia economica va permite, luam in calcul majorarea pensiilor si a salariilor. Trebuie sa asteptam finalul treimestrului intai si sa vedem si rezultatele financiare ale companiilor, in baza carora se platesc impozitele. Trebuie sa ne asiguram ca aceste majorari mai pot fi platite si anul viitor. In acest an e nevoie de o crestere economica de cel putin 2%", a afirmat Ialomitianu, in pauza unui seminar pe teme fiscale.

Ministrul Finantelor a adaugat ca nu se doreste repetarea situatiei din 2008, cand o serie de majorari salariale si de pensii au pus bugetul in imposibilitatea de a acoperi angajamentele fata de populatie.

In ciuda informatiilor ca FMI ar fi redus estimarea de crestere economica la 1%, Ialomitianu sustine ca nu vor fi necesare masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor sau crestere a veniturilor, intrucat constructia bugetara a fost construita asumand o plafonare a exporturilor, bazandu-se in principal pe investitiile publice si absorbtia fondurilor europene.

Pe de alta parte, Ialomitianu nu exclude o inghetare a salariilor chiar in conditiile unei evolutii bune a veniturilor si rezultatelor financiare ale companiilor, aratand ca decizia va fi luata de coalitia de la guvernare, fiind inca valabila alternativa de a se aplica o reducere a contributiilor de asigurari sociale, care sa stimuleze crearea de noi locuri de munca.

Desi nu a comentat in mod direct informatia privind noua prognoza de crestere economica a FMI, Ialomitianu a lasat sa se inteleaga ca cifrele vehiculate nu sunt cele convenite in urma discutiilor.

El a amintit ca incasarile bugetare au evoluat foarte bine in luna ianuarie, ca urmare a masurilor de prevenire si combatere a evaziunii fiscale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1427 ori