Ialomitianu: Cheltuielile cu pensiile si salarile in 2012 vor fi la nivelul lui 2011

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:19
968 citiri
Ialomitianu: Cheltuielile cu pensiile si salarile in 2012 vor fi la nivelul lui 2011

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca proiectia bugetara pentru 2012 nu va cuprinde o alocare suplimentara pentru pensii si salarii, comparativ cu anul in curs, deficitul fiind unul de 1,9%.

"Am propus, in calitate de ministru de Finante, un buget cu un deficit de 1,9%, iar cheltuielile cu salariile si pensiile vor fi la nivelul lui 2011", a declarat Gheorghe Ialomitianu, la finele sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL.

La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu a aratat ca deciziile luate de politicieni, precum sunt cele ale premierului grec Papandreou, pot avea un impact negativ asupra pietelor financiare, iar acest precedent face ca Guvernul sa abordeze prudent chestiunea construirii bugetului de stat pentru anul viitor. "Este important ca bugetul pentru 2012 sa fie construit avand in vedere ca se pot intampla si in viitor asemenea situatii si ca s-ar putea ca previziunile pe care le avem acum in ceea ce priveste acoperirea deficitului bugetar sa fie contrazise de realitate pentru ca exista printre scenariile cu grad mare de probabilitate si scenariul inrautatirii situatiei", a explicat Voinescu.

In consecinta, deficitul nu va fi mai mare de 1,9%, in conditiile in care costurile finantarii unui buget mai mare s-ar putea sa fie prohibitive, iar cresterea economica prognozata este de 1,75%. "Trebuie sa construim un buget care sa asigure la finalul lui 2012, in executia sa, un deficit maxim de 3% ESA sau 2,5% cash. Asta inseamna ca trebuie sa pornim pe un buget la inceputul anului construit pe 1,9% deficit. Bugetul este conceput pe o crestere economica de minim 1,75%. Exista si predictia mai optimista de 2,25%, dar credem ca este prudent si responsabil fata de cetateni sa construim un buget plecand de la cele mai pesimiste predictii realiste", a aratat Voinescu. El a mai precizat ca bugetul va ajunge in Parlament in jurul datei de 15 noiembrie.

Coalitia a acceptat luni solicitarea UDMR ca pensiile sa creasca in prima jumatate a anului viitor, iar propunerea va fi cuprinsa atat in proiectia bugetara pe 2012, cat si in scrisoarea de intentie a Guvernului catre FMI, a declarat pentru NewsIn liderul deputatilor UDMR Mate Andras.

Astfel, pensiile ar putea avea o usoara crestere in luna aprilie, urmand ca valoarea punctului de pensie sa fie majorat cu rata inflatiei plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut. "UDMR a mai facut aceasta propunere in urma cu o luna, toata lumea stia ca aceasta este dorinta UDMR si nimeni nu s-a opus. UDMR a reusit sa obtina si ca aceasta propunere sa fie continuta in scrisoarea catre FMI", a mai declarat Mate.

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat luni ca majorarea salariilor bugetare si a pensiilor va avea loc doar daca va fi cresterea economica preconizata si ca deocamdata Guvernul merge pe o politica prudentiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ialomitianu buget 2012, #cheltuieli salarii pensii , #Ministrul Finantelor