Ialomitianu: Bugetul rezista eroic

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 17:21
1192 citiri
Ialomitianu: Bugetul rezista eroic

"Bugetul va face fata si in conditiile unei situatii mai grele pe pietele financiare. Nu trebuie sa ne facem griji, pentru ca noi putem sa ne asiguram finantarea", iar Guvernul nu ia in calcul accesarea sumelor prevazute in acordul preventiv incheiat cu FMI, a dat asigurari joi ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

"Nu e vorba ca Romania inceteaza platile intr-o perioada de patru luni. Nu este adevarat. Avem masuri de precautie incat platile sa se poata efectua in conditii normale", a declarat pentru NewsIn, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.

Ministrul a spus ca a exista o declaratie a lui Lucian Croitoru, care s-a referit la "un buffer care asigura bani pentru patru luni".

"Sunt bani pusi deoparte. Noi avem incasari din impozite si taxe, iesim pe piata sa facem imprumuturi. Am luat inca o masura de precautie, punand niste bani deoparte, ca in situatia in care ofertele bancilor nu sunt acceptate de Ministerul de Finante privind imprumuturile, ma refer aici la dobanzi prea mari sau termene prea scurte, avem posibilitatea sa refuzam ofertele respective", a explicat ministrul de Finante, fara a preciza care este suma "pusa deoparte" . "Vrem sa ne imprumutam la dobanzi cat mai mici, ultimul imprumut a fost la 6,6%", a aratat, in context, Gheorghe Ialomitianu.

Intrebat daca ia in calcul accesarea unor sume din acordul preventiv incheiat cu FMI (de 3,5 miliarde euro), ministrul de Finante a raspuns: "Nu am luat in calcul sa accesam suma pusa deoparte de Fondul Monetar si Comisia Europeana in cadrul acordului. Nu trebuie sa ne facem griji, pentru ca noi putem sa ne asiguram finantarea".

In bugetul de stat 2012 este prevazuta o tinta de deficit bugetar de 1,9%

In bugetul de stat de anul viitor este prevazuta o tinta de deficit bugetar de 1,9%. Intrebat daca deficitul propus va putea fi respectat fara majorari de taxe si fara accesarea fondurilor de la FMI, Gheorghe Ialomitianu a raspuns ca "bugetul va face fata si in conditiile unei situatii mai grele pe pietele financiare". "Am luat masurile privind ajustarea cheltuielilor, am luat masuri si privind politica fiscala. Noi am prezentat un buget care va face fata si in conditiile unei situatii mai grele pe pietele financiare", a conchis ministrul Finantelor Publice.

Ministerul Finantelor are un buffer (fond de rezerva) de circa 3 miliarde de euro, care i-ar ajunge un an, iar probabilitatea ca Romania sa fie nevoita sa traga bani de la FMI este mica, au declarat surse oficiale.

"Un acord de tip preventiv este facut ca intr-o situatie dificila sa poti trage bani. Eu nu vad o probabilitate de a trage bani, deoarece este loc de cumparare de titluri de stat din Romania. Ministerul Finantelor are un stoc de vreo 3 miliarde de euro, care le ajunge pana la anul pe vremea aceasta. Sunt avansuri de la Uniunea Europeana, sunt bani din emisiunea din vara trecuta pe care nu i-au consumat de 1 miliard si ceva de euro.... Cred ca sunt mai mult de 3 miliarde de euro", au precizat sursele citate.

Acestea au subliniat ca acordul de tip preventiv se face pentru situatia in care se intampla ceva si este nevoie de acei bani.

"Nu va fi mare necaz daca Romania va trage bani de acolo. Este o reactie la un mare necaz care vine din exterior. Daca intrebarea este despre probabilitate, consider ca probabilitatea este mica. Nu vad de ce ar trebui sa luam acei bani", au mai spus sursele citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ialomiteanu buget 2012, #buget ministeul finantelor 2012 , #Ministrul Finantelor